Bolu Belediyesi’nde yürütülen yolsuzluk, rüşvet ve irtikap soruşturmasında hazırlanan iddianame kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Tanju Özcan hakkında hazırlanan iddianamede toplam 263 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan dosyada, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Can’ın da aralarında bulunduğu toplam 19 şüpheli hakkında çeşitli suçlamalar yöneltildi.
BOLU BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA İDDİANAME TAMAMLANDI
İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 24 Mayıs 2024 tarihli ihbarı üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 178 sayfalık iddianame Bolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
Soruşturma sürecinde 2 Mart tarihinde Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Can tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
Hazırlanan iddianamede şüphelilere “icbar suretiyle irtikap”, “irtikaba teşebbüs”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “5072 Sayılı Vakıf ve Dernekler Yasası’na muhalefet” suçlamaları yöneltildi.
Dosyada belediye bünyesinde gerçekleştirildiği öne sürülen bazı işlemler ve para hareketlerine ilişkin detaylı incelemelere yer verildiği öğrenildi.
TANJU ÖZCAN İÇİN 263 YIL 6 AYA KADAR HAPİS TALEBİ
Hazırlanan iddianamede Tanju Özcan hakkında farklı suçlamalardan toplam 90 yıl 3 aydan 263 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi.
Savcılık, Özcan’ın 6 kez “icbar suretiyle irtikap”, 3 kez “irtikaba teşebbüs”, 34 kez “nitelikli dolandırıcılık” ve 1 kez “rüşvet” suçlarını işlediğini öne sürdü.
Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Can hakkında ise 27 yıl 6 aydan 64 yıla kadar hapis cezası talep edildiği belirtildi.
İddianamede suçlamaların mağdur bazlı ayrı ayrı değerlendirildiği ve bu nedenle toplam ceza isteminin yüksek olduğu ifade edildi.
DİĞER ŞÜPHELİLER HAKKINDA DA HAPİS TALEBİ BULUNUYOR
Dosyada adı geçen şüpheliler arasında BolSev Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sarıyıldız da yer aldı. Sarıyıldız hakkında “irtikap suçuna yardım”, “irtikaba yardıma teşebbüs” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamaları kapsamında 72 yıl 7 ay 15 günden 218 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep edildi.
İddianamede diğer şüpheliler hakkında da çeşitli suçlardan farklı sürelerde hapis cezaları istendiği öğrenildi.
Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi halinde önümüzdeki günlerde davanın ilk duruşma tarihinin belirlenmesi bekleniyor.
İDDİANAMEDE YER ALAN SUÇLAMALAR
- İcbar suretiyle irtikap
- İrtikaba teşebbüs
- Rüşvet
- Nitelikli dolandırıcılık
- 5072 Sayılı Vakıf ve Dernekler Yasası’na muhalefet



