Kocaeli'nin Derince ilçesinde 7 Ağustos 2023’te Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarında meydana gelen patlamada 2 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili görülen davada bilirkişi raporu ve ihmaller tartışılmaya devam ederken, patlamadan 17 gün öncesine ait olduğu belirtilen ve tesisteki yoğun toz birikimini gösteren yeni görüntüler dava dosyasına girdi.

13 Silo Zarar Gördü, 6 Sanık Yargılanıyor

Patlamada yaşamını yitirenler Elif Dayıoğlu ve Ekrem Kalkan olmuş, 10 kişi de yaralanmıştı. TMO’ya ait 60 silodan 13'ü zarar gördü. Soruşturma kapsamında, 6 sanık hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Bilirkişi Raporuna İtiraz Edildi

Davanın 5. celsesi Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz sanıklardan Kemal Ö., Sakarya TMO’da başmüdür yardımcılığı görevini yürüttüğünü belirterek, "Bilirkişi raporu gerçeği yansıtmamaktadır. Patlama görüntüleri ikinci patlamaya aittir. İlk patlama arka tarafta gerçekleşmiştir. Rutin temizliklere dair tutanaklar mevcuttur. Suçlamaları kabul etmiyorum, yeni bir bilirkişi raporu talep ediyorum" dedi.

Sanık, ayrıca olaydan dört gün önce izne ayrıldığını ve bu sürede olanlar hakkında bilgisi olmadığını ifade etti. Temizlik faaliyetlerinin sorumluluğunun kendisinde olmadığını öne sürdü.

"Temizliğin Yapılmadığı Açıktır"

Hayatını kaybeden Elif Dayıoğlu’nun eşi Arif Dayıoğlu, sanıkların cezalandırılmasını talep ederek, "Temizliğin yapılmadığı açıktır. Sanık Kemal Ö., sorumluluktan kaçmaktadır" dedi.

"Sanıklar Sorumluluk Almaktan Kaçıyor"

Katılanların vekili Avukat Yaprak Gülen Şahin Karakuş ise, "Tesisin aktif şekilde çalıştığı görülmektedir. Temizlik faaliyetlerinin önemsenmemesi bu ölümlü olaya neden olmuştur. Sanıklar sorulara inandırıcı yanıt vermemektedir. Burada olası kast bulunduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"İş Güvenliği Talebi Karşılanmamış"

Sanık Kemal Ö.’nün avukatı Zekeriya Yelok, "Müvekkilim buranın yöneticisi değil. İş güvenliği uzmanı talep edilmiş olmasına rağmen kurum tarafından bu sağlanmamıştır" dedi.

"Patlamanın Nasıl Gerçekleştiği Belli Değil"

Bir diğer sanık Osman T.’nin avukatı Erhan Türkan da, "Patlamanın kesin nedeni belli değildir. Deliller varsayım üzerine toplanmıştır. Müvekkilim olay günü orada değildir. Kaynak yapıldığını gören bir tanık da yoktur" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanıkların yurt dışı çıkış yasağı tedbirlerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

"Sanıklar Cezasızlık Algısıyla Hareket Ediyor"

Duruşma sonrası açıklama yapan Arif Dayıoğlu, "Adalet arayışımız sürüyor. Sanıklar hiçbir sorumluluğu kabul etmiyor. Görüntüler, tanık ifadeleri ve bilirkişi raporu açıkken, cezasızlık algısı nedeniyle sorumluluktan kaçılıyor. Üstü kapalı tehditlerle çalışanlara baskı uygulanıyor. Sorumlular görevden alınmıyor, görevlerine devam ediyorlar" dedi.

"Olayın Üstü Kapatılmak İsteniyor"

Dayıoğlu, "Yaklaşık 20 milyon TL’lik zarar ve iki can kaybına rağmen olayın sıradanlaştırılması kabul edilemez. Yangın riski ortadaydı, gereken önlemler alınsaydı bu olay yaşanmayabilirdi. Bakanlık sorumluluğu ortaya çıkarmalı, gerekli soruşturmaları başlatmalıdır. Ancak bugüne dek bir adım atılmadığını görüyoruz. Bu durum, olayın üstünün örtülmeye çalışıldığını düşündürüyor" ifadelerini kullandı.

"Yeni Elifler Ölmesin"

Dayıoğlu son olarak şunları söyledi:
"Amacımız sadece adaletin sağlanması değil, bundan sonra benzer bir olayın yaşanmamasıdır. Kişisel bir hesaplaşma peşinde değiliz. Liyakatli yöneticiler görev almalı, ihmaller yaşanmamalı. Yeni Elifler ölmesin, gençler hayattan kopmasın."

Yeni Görüntüler Dosyaya Girdi

Dava dosyasına giren yeni görüntülerde, 21 Temmuz 2023 tarihinde kuyu diplerinde yoğun toz birikimi ve siloların çevresinde havada asılı toz bulutu görülüyor.

Genç Çocuk Denizde Boğularak Hayatını Kaybetti
Genç Çocuk Denizde Boğularak Hayatını Kaybetti
İçeriği Görüntüle

Bilirkişi Raporunda Patlamanın Süreci Anlatıldı

İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, patlama sırasında silonun 6. katında yapılan kaynak işlemi sırasında çıkan kıvılcım, 5. kata düşerek primer patlamaya neden oldu. Patlama sonrası oluşan alev, elevatörler vasıtasıyla tesise yayıldı. Beton kuledeki tozun patlamasıyla birlikte büyük bir basınç oluştuğu, bu basıncın da diğer alanlara sirayet ederek zincirleme patlamalara neden olduğu kaydedildi.