SÜT ÜRETİCİSİ ZARARINA ÜRETİM YAPIYOR
Her yıl 1 Haziran’da kutlanan Dünya Süt Günü kapsamında açıklama yapan Veteriner Hekimler Odası, sütün insan sağlığı açısından taşıdığı öneme dikkat çekerken, Türkiye’de süt üreticilerinin yaşadığı derin ekonomik sorunlara da vurgu yaptı.
Veteriner hekimlerin açıklamasında, çiğ süt fiyatlarının maliyetin altında kaldığına işaret edilerek, üreticilerin artık zararına üretim yaptığı belirtildi. Temmuz 2024 itibarıyla bir litre soğutulmuş çiğ sütün maliyeti 17,54 TL’ye çıkarken, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği tavsiye fiyatı 14,65 TL seviyesinde kaldı. Üstelik üreticiler piyasada bu fiyatın da altında ürün satmak zorunda kalıyor.
ÜRETİCİ “SÜTÜM PARA ETMİYOR” DİYOR
Artan yem, enerji ve işçilik maliyetleri karşısında süt fiyatlarının yerinde saymasının, hayvancılığı sürdürülemez hale getirdiği belirtilen açıklamada, “Üreticiler, ‘Sütüm para etmiyor’ diyerek hayvanlarını kesime gönderiyor. Kurban Bayramı öncesi süt ineklerinin kesim pazarlarına yönelmesi, sektörün geldiği noktayı açıkça ortaya koyuyor” ifadeleri yer aldı.
Bu tablonun yalnızca üreticiyi değil, toplumun genelini tehdit ettiğine dikkat çeken Veteriner Hekimler Odası, özellikle çocukların süte erişiminin zorlaşmasının altını çizdi.
SÜTÜN LİTRE FİYATI EN AZ 21 LİRA OLMALI
Sürdürülebilir bir süt endüstrisi için litre başına fiyatın en az 21,05 TL olması gerektiğini belirten sektör temsilcilerine de yer verilen açıklamada, yem fiyatlarının kontrol altına alınması, üreticiye yönelik desteklerin artırılması ve uzun vadeli tarım politikalarının hayata geçirilmesi gerektiği kaydedildi.
Veteriner Hekimler Odası, “Hayvancılık çöküşe sürüklenirse, ülkenin gıda güvenliği de tehlikeye girer” diyerek hükümet ve ilgili kurumlara çağrıda bulundu.
SAĞLIKLI TOPLUM, SAĞLIKLI HAYVANCILIKLA MÜMKÜNDÜR
Hayvan sağlığı, refahı ve gıda güvenliği için çalışan veteriner hekimler olarak, üreticilerin ekonomik sürdürülebilirliği için seslerini yükseltmeye devam edeceklerini belirten açıklamada, “Bugün yalnızca sütün faydalarını değil, bu değeri üreten çiftçilerin mücadelesini de konuşmalıyız” denildi.
Veteriner Hekimler Odası açıklamasının sonunda, tüm yetiştiricilerin Dünya Süt Günü’nü kutladı ve şu cümleyle noktayı koydu: “Sağlıklı bir toplum, ancak sağlıklı bir hayvancılık sektörü ile mümkündür.”