Milli Mücadele’nin simge isimlerinden Yahya Kaptan, şehadetinin 106. yıl dönümünde Dilovası’nda düzenlenen programla anıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende dualar edildi, karanfiller bırakıldı. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte, Yahya Kaptan’ın hayatı ve mücadelesi bir kez daha hafızalarda tazelendi.

KAHRAMANLIK DESTANININ İZİNDE: YAHYA KAPTAN
8 Ocak 1920’de Dilovası Tavşancıl’da şehit edilen Yahya Kaptan, Kuva-yı Milliye ruhunun öncülerinden biri olarak tarihe geçti. Kocaeli ve çevresinde işgallere karşı verdiği mücadele, sadece dönemin değil, aynı zamanda Cumhuriyet’in mayasında yer alan kararlılığın da bir yansımasıydı. Dilovası Belediyesi, bu anlamlı günü unutmamak ve unutturmamak adına Ercan Dalkılıç Kültür Merkezi’nde özel bir anma programı düzenledi.
Programa; Kocaeli Vali Yardımcıları Nuri Özdel ve Mustafa Özkaynak, Dilovası Kaymakamı Dr. Metin Kubilay, Belediye Başkanı Ramazan Ömeroğlu, ilçe protokolü, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“CESARETİN VE FEDAKÂRLIĞIN ADIYDI”
Programda konuşan tarihçi-yazar İsmail Kahraman, Yahya Kaptan’ın direniş yıllarındaki rolünü detaylarıyla anlattı. Ardından sahneye çıkan Belediye Başkanı Ramazan Ömeroğlu, “Yahya Kaptan, Kuva-yı Milliye’nin bu topraklardaki en önemli temsilcilerindendi. Hiçbir kişisel çıkar gözetmeden, yalnızca milletinin özgürlüğü için mücadele etti. O, cesaretin ve fedakârlığın adıdır” sözleriyle duygularını paylaştı.
Başkan Ömeroğlu ayrıca, Yahya Kaptan’ın şahadetinin, Cumhuriyet’in temel taşlarından biri olduğunu vurguladı. “Onun bıraktığı miras, bu topraklarda hür ve başı dik yaşamanın anahtarıdır” dedi.

“ONLARI ANMAK, ORTAK SORUMLULUĞUMUZDUR”
Dilovası Kaymakamı Dr. Metin Kubilay da konuşmasında Yahya Kaptan’ın mücadelesinin yalnızca geçmişe değil, bugünün ruhuna da ışık tuttuğunu söyledi. “Bu topraklarda özgürce yaşayabiliyorsak, bunu Yahya Kaptan gibi vatanı uğruna can veren kahramanlara borçluyuz. Onları anmak ve gelecek kuşaklara aktarmak, hepimizin ortak sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

TÖREN HELVA İKRAMIYLA SON BULDU
Dualar ve konuşmalarla geçen programın sonunda, vatandaşlara helva ikramında bulunuldu. Katılımcılar, Yahya Kaptan’ın mezarına karanfiller bırakarak saygı duruşunda bulundu. Tören, hem tarihsel bir farkındalık hem de vefa duygusuyla tamamlandı.





