Türkiye genelinde gıda güvenliği için düğmeye basıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, yıl sonuna kadar vatandaşın en çok tükettiği yiyecek ve içecekleri üreten ve satan tüm işletmeleri kapsayan geniş çaplı bir denetim seferberliği başlattı. 81 ilde eş zamanlı yürütülecek denetimlerle hem halk sağlığının korunması hem de sektördeki uygunsuzlukların önüne geçilmesi hedefleniyor.
81 ilde eş zamanlı denetim başlıyor
İbrahim Yumaklı, bu yıl 1 Ocak’tan itibaren 1 milyon 291 bin gıda denetimi gerçekleştirildiğini açıklayarak, “31 Aralık’a kadar vatandaşımızın yoğun şekilde tükettiği yiyecek ve içecek üreten ve satan tüm işletmeleri kapsayan yeni bir denetim programını başlattık.” dedi.
Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak gıda güvenliğini “kırmızı çizgi” olarak tanımlarken, Türkiye genelinde her yıl ortalama 1 milyon 300 bin denetim yapıldığını vurguladı.
Gastronomi sadece sektör değil, kültür ve kimlik
Bakan Yumaklı, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) etkinliğinde yaptığı konuşmada, gastronominin yalnızca ekonomik bir faaliyet olmadığını belirterek, bunun aynı zamanda bir ülkenin kültürü, kimliği ve medeniyetinin en güçlü anlatım biçimlerinden biri olduğunu ifade etti.
Bilgi ve tecrübe aktarımının sektör içi birlikteliği güçlendirdiğini dile getiren Yumaklı, markalaşma, gıda güvenilirliği ve israfla mücadele başlıklarına özel önem verdiklerini söyledi.
Coğrafi işaretlerde dikkat çeken rakamlar
Yumaklı, markalaşmanın temel taşlarından biri olan coğrafi işaretlere ilişkin çarpıcı veriler paylaştı:
Türkiye’de 1.798 ürün coğrafi işaret tescili aldı.
44 ürün, Avrupa Birliği’nden tescil aldı.
41 ürünün AB tescil süreci devam ediyor.
Bu rakamların tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Yumaklı, coğrafi işaretli ürünlerin katma değerli markalara dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Pestisit denetimleri tarladan sofraya
Gıda güvenliğinde en hassas başlıklardan birinin pestisit denetimleri olduğunu belirten Yumaklı, kontrollerin yalnızca üretim sonrası değil; tarla, sera, paketleme, hal, satış noktaları ve perakende zincirinin tamamında yapıldığını söyledi.
“İnsan sağlığını tehlikeye atacak hiçbir uygulamayı kabul etmemiz mümkün değil.” diyen Yumaklı, bu alandaki denetimlerin artarak süreceğini kaydetti.
“Her üç gıdadan biri israf ediliyor”
Gıda israfının yalnızca çevresel değil, aynı zamanda ulusal kaynakların kaybı anlamına geldiğini belirten Yumaklı, dünyada üretilen her üç gıdadan birinin sofraya ulaşamadan israf edildiğini açıkladı.
Her yıl yaklaşık 1,3 milyar ton gıdanın çöpe gittiğini hatırlatan Yumaklı, TÜRES başta olmak üzere sektörle birlikte uzun soluklu bir israfla mücadele programının hazırlık aşamasında olduğunu duyurdu.
Sektöre “otokontrol” çağrısı
Ahilik kültürünün sektördeki önemine dikkat çeken Yumaklı, işletmelerin kendi içinde bir otokontrol mekanizması kurmasının gerekliliğini vurguladı. “Çürük yumurtaları ayıklayacak sistemi kurmada bakanlık olarak yanınızdayız.” diyerek TÜRES’e bu konuda özel bir çağrıda bulundu.