Dr. Öğretim Üyesi Nermin Demirkol'un Köşe Yazısı

Merhaba...

Bugün geçtiğimiz günlerde katıldığım ve yoğun programım nedeniyle sizlerle biraz geç paylaşabildiğim Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali’ne gideceğiz...

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ve Kültür Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile Bursa Kent Konseyi tarafından 11-15 Nisan 2018 tarihleri arasında 3. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleşti.

35 şehirden 110 sanatçının 82 farklı sanat dalından eserlerine ev sahipliği yapan festivali binlerce Bursalının yanında Türkiye’nin değişik illerinden ziyaretçileri, öğrencileri ağırladı.

Tarihi İpek Yolu’nun son durağı olan Bursa, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan tarihi çarşı ve hanlarıyla sanatkarlar şehri olarak kültürüne ve tarihine sahip çıkmaktadır. Gerçekleştirilen bu festivalin amacı binlerce yıllık Türk tarihinin yetiştirdiği geleneksel el sanatı ustalarını desteklemek, gelişmelerine yardımcı olmak ve sanatlarını yaşatmalarına katkı sunmaktır.

Bu yılki festivalde Gümülcine ve Kırcaali’den gelen ustalarda hünerlerini sergiledi. Ebru, tezhip, İznik çinisi, Kütahya çinisi, ahşap oyuncak yapımı, Bursa ipeği, bakırcılık, iğne oyası, telkari, Geleneksel Türk Okçuluğu, kırkyama, saçaklama gibi 82 farklı sanat dalının yer aldığı 3. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali görkemli bir açılış gerçekleştirdi. Mehter takımının marşları ve kılıç kalkan gösterileriyle renklenen açılış töreninde, Bursa’dan 17 sanatçıya “Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçı belgesi” verildi.

Nezih bir şekilde hazırlanmış festival alanı, özenle kurulmuş stantlar, satış yapmaktan ziyade tanıtım yapmak ve ziyaretçilere iyi vakit geçirmelerini sağlamak gayretinde olan sanatçılar, kaliteli seminerler, düzenlenen Hacıvat-Karagöz ve kukla gösterileri ile sıkılmadan takip edilecek bir festivaldi.

Seminerler kısmında Yaprak Sanatı Ustası Ömür Köroğlu “Doğa ve Kadın” konulu bir konuşma ile ziyaretçilerle buluştu.

Ben de İznik Kent Konseyi genel sekreteri sayın Havva Candar ile birlikte “ Çini Üretim Süreci ve İznik Çinileri” konulu bir konferans ile bu festivalde yer aldım. Buradan davetleri için Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni ve genel sekreteri Murat Başlar’a bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. İznik Belediye Başkanı Sayın Osman Sargın’da seminerde bizi yalnız bırakmayanlardı. Seminer sonunda gördük ki İznik Çinisinin ve çinicilerinin çözülmesi gereken bir takım sorunları var. En kısa sürede tüm problemlerinin çözülmesini ve İznik Çinisi’nin de Kütahya çinisi gibi hak ettiği değeri bulmasını diliyorum.

Başbakan yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, milletvekilleri, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, il müdürleri 3. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali’ni ziyaret ederek Bursa Kent Konsey başkanı Hasan Çepni ve Yerel Gündem Şube Müdürü Mahmut Turunç’tan stantlar ve sanat dalları hakkında bilgiler aldı.

Geleneksel Sanat Dalları’nın tanıtılması, yaşatılması adına düzenlenen bu festivalde Ayhan Kabaoğlu tarafından yapılan deve kemiği üzerine Gravür Minyatür Hat Sanatı standı bu festivale damga vuranlardandı. Önümüzdeki yıl uluslararası olması planlanan bu festivalin bir iki yıl içinde Türkiye’de ve dünyada daha çok konuşulacağını ve marka festival olacağını düşünüyorum.

Önümüzdeki hafta başka bir yerde buluşmak dileğiyle...

Sağlık ve sevgi ile kalın...