Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde 7 kişinin yaşamını yitirdiği Ravive Kozmetik yangınına ilişkin davada ikinci duruşma gününde ara karar açıklandı. Gebze 7. Ağır Ceza Mahkemesi, biri ev hapsi şartıyla olmak üzere üç sanığın tahliyesine hükmetti. Mahkeme ayrıca beş sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşmada yangının çıkış nedeni, iş güvenliği iddiaları ve sanıkların sorumluluklarına ilişkin ifadeler öne çıkarken, hayatını kaybeden çalışanların yakınlarının sözleri salonda dikkat çekti.
Ravive yangını davasında bilirkişi görüşü dosyaya yön verdi
Duruşmanın en dikkat çeken bölümlerinden biri, savunma tarafının dosyaya sunduğu bilirkişi değerlendirmesi oldu. Yangın uzmanı A.S., olay yerinde fiziksel inceleme yapmanın mümkün olmadığını çünkü fabrikanın tamamen yıkıldığını belirtti. Hazırlanan raporun tanık beyanları ve olay tarihindeki delillere dayandığını ifade eden uzman, yangının başlangıcına ilişkin teknik değerlendirmelerde bulundu.
Uzman görüşüne göre, çalışan Tuncay Yıldız'ın IBS tankındaki kimyasal maddeyi mikserle karıştırması sırasında ürün buharlaştı ve mikserin yere bırakılmasıyla birlikte bir parlama meydana geldi. Raporda kimyasal reaksiyon sonucu tutuşmanın gerçekleştiği aktarıldı. Ayrıca bu tür üretim alanlarında kıvılcım üretmeyen ekipman kullanılması, karışım işlemlerinin farklı alanlarda yapılması ve güvenlik tedbirlerinin artırılması gerektiği ifade edildi.
Bilirkişi, "Yangının ilk sebebi gaz parlamasıdır" değerlendirmesini yaparken, IBS tankında yapılan işlemin uygun olmadığını da dile getirdi.

Müşteki yakınları elektrik sorunları ve kaçış eksikliği iddiasını gündeme taşıdı
Duruşmada söz alan mağdurlar ve yakınları, olay öncesinde fabrikadaki teknik sorunlara dikkat çekti. Yangında yaşamını yitiren çalışanların aileleri özellikle elektrik sisteminde yaşandığı öne sürülen arızaların daha önce de dile getirildiğini söyledi.
Mağdur Ayten Aras, olay günü mikser sisteminin çalışmadığını ve sigortaların sürekli attığını ifade etti. Yangında kızını kaybeden Vedat Taşdemir ise çalışanların binadan çıkış imkanının bulunmadığını savundu.
Yangında hayatını kaybeden bir çalışanın kardeşi Emine Bulut da ablasının sık sık elektrik problemlerinden söz ettiğini belirtti. Bulut'un ifadeleri duruşma salonunda duygusal anlara neden oldu. Katılan taraf avukatları da Oransal ve Akat aileleri arasında ticari bağ bulunduğunu ileri sürerek bazı sanıkların "olası kast" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Kocaeli kozmetik tesisi yangını davasında kimler tahliye edildi
Savcılık mütalaasında sanıklardan Aleyna Oransal'ın riskli gebeliği nedeniyle tahliyesi talep edildi. Mahkeme heyeti değerlendirme sonunda üç isim için farklı adli kontrol kararları verdi.
Aleyna Oransal hakkında ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı uygulanarak tahliye kararı verildi. Güven D. ile Ünal A. ise adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye edildi. Mahkeme, tutuklu bulunan diğer 5 sanığın ise mevcut tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.
Tutukluluğunun devamını isteyen mahkeme kararı kapsamındaki isimler arasında İsmail Oransal, Altay Ali Oransal, Ali Osman Akat ve diğer sanıklar yer aldı. Dosyanın bir sonraki duruşma tarihinde yeni bilirkişi değerlendirmeleri ve delillerin de ele alınması bekleniyor.
Yangın davasının geçmişinde 7 can kaybı bulunuyor
Dilovası'nda bulunan Ravive Kozmetik dolum tesisinde 8 Kasım 2025'te çıkan yangında 7 çalışan yaşamını yitirmiş, 6 kişi yaralanmıştı. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede farklı sanıklar için "olası kastla öldürme", "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" ve "suçluyu kayırma" suçlamaları yöneltildi.İlk duruşmada da bir sanık hakkında tahliye kararı verilmişti. Son ara kararla birlikte dosyada tutuksuz yargılanan sanık sayısı artarken, davanın sonraki aşamalarında teknik raporlar ve sanıkların sorumluluk düzeyleri tartışılmaya devam edecek.





