Venezuela’nın başkenti Karakas’ta gece saatlerinde peş peşe patlama sesleri duyulurken, gözler Washington’dan gelecek açıklamalara çevrildi. Kentin farklı noktalarından yükselen dumanlar ve yaşanan elektrik kesintileri, saldırının boyutuna ilişkin endişeleri artırdı. Dakikalar sonra gelen açıklama ise tansiyonu daha da yükseltti. ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’ya yönelik geniş çaplı bir askeri operasyon düzenlendiğini ve bu operasyon kapsamında Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile eşinin yakalanarak ülke dışına çıkarıldığını duyurdu. Açıklama, bölgede yeni bir dönemin kapısını aralarken uluslararası kamuoyunda da geniş yankı buldu.

Maduro ABD’de Yargılanacak! Devlet Başkanı Nicolas Maduro Hangi Suçlamalarla Karşı Karşıya?
Maduro ABD’de Yargılanacak! Devlet Başkanı Nicolas Maduro Hangi Suçlamalarla Karşı Karşıya?
İçeriği Görüntüle

Trump’tan ilk açıklama: “Operasyon başarılı”

Patlamaların ardından beklenen açıklama bizzat Trump’tan geldi. Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda ABD’nin Venezuela’ya karşı büyük çaplı bir saldırı düzenlediğini belirtti. Açıklamada, Maduro ve eşinin ABD kolluk kuvvetleriyle iş birliği içinde yürütülen operasyonla yakalandığı ve güvenli şekilde ülke dışına çıkarıldığı ifade edildi. Trump, ayrıntıların daha sonra paylaşılacağını vurgularken, gün içinde Florida’daki Mar-a-Lago’da bir basın toplantısı düzenleyeceğini de duyurdu.

Bu mesaj, saldırının yalnızca askeri değil, siyasi sonuçları da olacağına işaret etti.

Venezuela’dan sert tepki: “Askeri saldırganlık”

Venezuela hükümeti ise kısa sürede yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, ABD’nin askeri saldırganlığı reddedilerek hedefin Venezuela’nın petrol ve maden kaynakları olduğu savunuldu. Saldırıların Karakas’ın yanı sıra Miranda, Aragua ve La Guaira eyaletlerinde gerçekleştiği belirtildi. Yetkililer, ABD’nin kaynaklara el koyma girişimlerinde başarılı olamayacağını vurguladı.

Öte yandan hükümet, yaşanan gelişmelerin ardından ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Açıklamada, tüm toplumsal ve siyasi güçlerin seferberlik planları kapsamında harekete geçirileceği kaydedildi.

“Muhteşem bir operasyondu”

Trump, saldırı sonrası The Times ile yaptığı kısa telefon görüşmesinde operasyonu değerlendirdi. Açıklamalarında planlamaya ve sahadaki unsurlara dikkat çeken Trump, “Çok iyi planlama, çok iyi askerler ve çok iyi insanlar vardı. Aslında muhteşem bir operasyondu” ifadelerini kullandı.

ABD’li yetkililer de saldırının Trump’ın doğrudan emriyle gerçekleştirildiğini belirtti. CBS ve Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’nin Venezuela içindeki askeri hedeflere yönelik operasyonlar yürüttüğünü aktardı. ABD Federal Havacılık İdaresi ise güvenlik gerekçesiyle Amerikan ticari uçaklarının Venezuela hava sahasını kullanmasını yasakladı.

Uluslararası hukuk ve bölgesel etkiler

Venezuela Dışişleri Bakanlığı, saldırıların Birleşmiş Milletler Şartı’nı ihlal ettiğini savunarak bunun barış ve istikrarı tehdit ettiğini bildirdi. Bölgedeki diplomatik kaynaklar, yaşananların Latin Amerika genelinde siyasi ve ekonomik dengeleri etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Gözler şimdi Trump’ın düzenleyeceği basın toplantısına ve operasyona ilişkin paylaşılacak yeni ayrıntılara çevrilmiş durumda.