Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk yargısında reform niteliği taşıyan hakim ve savcı yardımcılığı sisteminde ikinci dönem atamaların tamamlandığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 991 hakim ve savcı yardımcısının atamasının yapıldığı, güvenlik soruşturmaları ve askerlik işlemleri süren adayların atama sürecinin ise devam ettiği belirtildi.
USTA-ÇIRAK MODELİYLE YENİ DÖNEM
Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hakim ve savcı yardımcılığı sisteminin 3 yıllık uygulamalı bir eğitim modeliyle yargıya daha güçlü ve donanımlı isimler kazandırmayı amaçladığını vurguladı. Sistem kapsamında ilk yıl Türkiye Adalet Akademisi’nde eğitim alan adaylar, sonraki iki yıl boyunca tecrübeli hakim ve savcıların yanında mesleki tecrübe ediniyor.
Tunç, “Teorik bilginin ötesinde, pratiği bilen, deneyimli yargı mensupları yetiştireceğiz. Mesleğe geçişte daha sağlam, ölçülebilir bir hazırlık süreci sunuyoruz. Ataması yapılan tüm hakim ve savcı yardımcılarımıza başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
ADLİ VE İDARİ YARGIDA ATAMALAR GERÇEKLEŞTİ
Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre:
Adli yargıda yazılı ve sözlü sınavı geçen 850 adaydan 842’sinin ataması tamamlandı. Bu adayların 774’ü açıktan, 68’i naklen görevlendirildi.
Avukatlıktan geçiş kapsamında sınavda başarılı olan 100 adaydan 99’unun ataması yapıldı.
İdari yargıda ise sınavı kazanan 50 adayın tamamı atandı; bu kişilerin 46’sı açıktan, 4’ü naklen görevlendirildi.
13-15 MAYIS’TA GÖREVE BAŞLIYORLAR
Ataması tamamlanan adaylar, görevlerine 13-15 Mayıs tarihleri arasında resmen başlayacak. Başlayış işlemleri, Ankara Adliyesi ile Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı’nda gerçekleştirilecek.
Yeni dönemde göreve başlayacak hakim ve savcı yardımcıları, hukuk sistemine uygulamalı eğitimin getirdiği deneyimle adım atacak.