Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) İzmit İlçe Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu, Pınar Gültekin davasında haksız tahrik indirimi uygulanmasına yönelik bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, erkek adaletin kadın cinayetlerini aklamaya ve masumlaştırmaya devam ettiği belirtilerek, "Yargıtay, katil zanlısı Cemal Metin Avcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozarak haksız tahrik indirimi uygulanmasına hükmetti" ifadeleri kullanıldı.
Komisyonun açıklamasında, "Sanığın savunmasında haksız tahrik indirimi talep ettiği video kayıtları 4,5 yıl geçmesine rağmen nerede? Suçtan kurtulmaya yönelik olduğu aşikar olan şantaj iddiası hangi kanıtlarla desteklendi? Haksız tahrik indirimi nasıl gerekçelendirildi?" soruları yöneltildi.
“KORUYAMADIĞINIZ KADINLARLA MI 2025 AİLE YILINI TAMAMLAYACAKSINIZ?”
Açıklamada, "Haksız tahrik vermek istediğiniz sanık; Pınar’ı diri diri yakmış, yetmemiş, üstüne beton dökmüş, yetmemiş. Siz hala canavarca bir his ile öldürdüğüne ikna olmadınız. İkna olmanız için daha ne yapmalıydı?" ifadeleriyle karara sert tepki gösterildi.
Komisyon, hukukun çürüdüğünü vurgulayarak, " Aile Yılı, Kadın Yılı safsatalarınızla kadın cinayetlerini meşrulaştırıp, mesnetinize uymayan her kadını kurban yapıyorsunuz. Bu hafta ilan ettiğiniz aile yılında kadınlara yer olmadığının ispatı bu Yargıtay kararıdır. Yaşatamadığınız kadınlarla mı, koruyamadığınız kadınlarla mı 2025 Aile Yılını tamamlayacaksınız?" dedi.
2024 yılında 443 kadının yaşam hakkının elinden alındığını belirten komisyon, "Aile yılınızda kaç kadını erkek cinayetlerine kurban vereceğiz? Utanmadan kaçına indirim verip, kaçını serbest bırakacaksınız?" ifadelerini kullandı.
“VAHŞİ POLİTİKALARINIZLA YETERİNCE BÖLMEDİNİZ Mİ?”
Komisyon, "Sizin kurduğunuz aile düzeninde kadınlar ölürken, katillere bol keseden indirimler dağıtıldı. Kadınlardan yeni doğan bebeklere kadar, sanki korunabilmiş gibi bir de hala aileden bahsediyorsunuz" diyerek tepkisini sürdürdü.
Kadınların ayrımcı politikalara maruz kaldığını vurgulayan açıklamada, "Başörtüsünden mini eteğine kadar siyaset malzemesi yaptığınız bu ülkede, halkı bölerek yönetmeye çalışıyorsunuz. Ama bizler, sizin dininden diline, mezhebinden yönelimine kadar ayrıştırdığınız bu halkı birleştirmeye ve haklarını savunmaya devam edeceğiz. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" ifadelerine yer verildi.