İzmit Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısı, Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet başkanlığında belediye binasındaki meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda 18 gündem maddesi görüşülerek karara bağlanırken, Alikahya Atatürk Mahallesi’ni ilgilendiren imar planı değişikliği de meclisin dikkat çeken başlıkları arasında yer aldı.
VATANDAŞLAR İTİRAZ DİLEKÇESİ VERDİ
Alikahya Atatürk Mahallesi sınırları içinde yer alan ve “Küçük Sanayi Alanı” olarak bilinen İY 1. Bölge’de yaşayan vatandaşların doğalgaz, park, kaldırım ve benzeri altyapı hizmetlerinden yeterince faydalanamadıkları gerekçesiyle daha önce bölgede imar planı değişikliği yapılmıştı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin taslak planı doğrultusunda hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği, 13 Nisan ile 12 Mayıs 2026 tarihleri arasında askıya çıkarıldı. Askı süresi içinde çok sayıda mahalle sakini plana itiraz ederek dilekçe sundu.
MÜSTAKİL PARSEL TALEBİ REDDEDİLDİ
Vatandaşların itiraz dilekçeleri İzmit Belediyesi İmar Komisyonu tarafından tek tek incelendi. Dilekçelerde öne çıkan ortak talep, bölgede yapılan büyük imar adası uygulamasından vazgeçilmesi, her parselin müstakil şekilde kalması ve kamu yoluna cephe alması oldu.
Ancak komisyon, vatandaşların bu talebini uygun bulmadı. Karara gerekçe olarak, parsellerin yeni şekli, konumu ve cephe durumlarının söz konusu plan değişikliğinin konusu olmadığı belirtildi. Bu taleplerin bir sonraki aşama olan şuyulandırma sürecinde değerlendirileceği ifade edildi.
TİCARET ALANLARINDA KAT SAYISI 3’E ÇIKACAK
Komisyon, müstakil parsel taleplerini reddederken bazı parseller için kat artışı yönünde karar aldı. Planlama alanının çevresindeki mevcut yapılaşma koşulları dikkate alınarak, Ticaret Alanı yani T3 fonksiyonunda kalan parsellerde yapılaşma yüksekliği yeniden düzenlendi.
Daha önce “H:2 Kat” olarak belirlenen yapılaşma koşulunun, toplam inşaat alanı değiştirilmemek kaydıyla “H:3 Kat” olarak revize edilmesi uygun bulundu. Böylece bazı ticaret alanlarında imar hakkı 2 kattan 3 kata çıkarılmış oldu.
BAZI TALEPLER PLAN VE TAPU ENGELİNE TAKILDI
Öte yandan her kat artışı talebi kabul edilmedi. Bazı parsellerin imar planındaki fonksiyonu ve hukuki durumları nedeniyle vatandaşların talepleri reddedildi. Sosyal donatı alanında kalan ya da tapu ve planlama açısından uygun görülmeyen parseller için kat artışı yapılmadı.
İmar Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, İzmit Belediye Meclisi’nde oylanarak karara bağlandı. Alikahya Atatürk Mahallesi’ndeki imar itirazlarına ilişkin komisyon raporu meclisten oy birliğiyle geçti.




