ALTINDA SERT DÜŞÜŞ VE ERİYEN MEVDUAT

Merkez bankalarının faiz kararları ve bölgesel çatışmaların yarattığı belirsizlik ortamı, emtia piyasalarında ağır kayıpları beraberinde getirdi. Piyasada yaşanan değer kayıpları şu şekilde rakamlara yansıdı:

MOTORİNE 2,16 LİRALIK İNDİRİM GELDİ ANCAK POMPAYA YANSIMAYACAK
MOTORİNE 2,16 LİRALIK İNDİRİM GELDİ ANCAK POMPAYA YANSIMAYACAK
İçeriği Görüntüle
  • Savaş öncesinde 5.300 dolar seviyesinde işlem gören altının ons fiyatı, cuma günü kapanışında 4.119 dolara kadar gerileyerek yüzde 21'in üzerinde bir düşüş yaşadı.

  • Aynı zaman diliminde iç piyasada gram altın 7.433 liradan 6.220 liraya inerek yüzde 17,5 oranında kayıp verdi.

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 27 Şubat haftasında 109 milyar 652 milyon dolar seviyesinde olan kıymetli maden mevduatı, 3 Temmuz haftasında 17 milyar 949 milyon dolar azalarak 91 milyar 702 milyon dolara düştü.

YATIRIMCI DÜŞÜŞÜ ALIM FIRSATINA ÇEVİRDİ

Sistemdeki toplam altın bakiyesi değer olarak erimiş görünse de, parite etkisinden arındırılmış veriler yatırımcının fiyatlardaki düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendirdiğini ortaya koydu.

Bu dönemde kıymetli maden mevduatı miktar bazında 2 milyar 490 milyon dolar artış gösterdi. Söz konusu alımların 2 milyar 18 milyon dolarlık kısmı gerçek kişiler tarafından yapılırken, tüzel kişiler hesaplarına 471,6 milyon dolarlık altın ekledi. Piyasada en yoğun talep ise 2,4 milyar dolarlık rekor yükselişle 27 Mart haftasında kayıtlara geçti.

TÜRK LİRASI HESAPLARININ PAYI YÜZDE 61'İ AŞTI

Merkez Bankası'nın para politikasındaki sıkı duruşunu koruyacağı beklentisi ve kurlardaki yatay seyir, vatandaşın Türk lirasına yönelimini hızlandırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) raporlarına göre finansal sistemdeki TL ağırlığı güçlendi:

  • 3 Temmuz haftasında Türk lirası mevduatı 18,4 trilyon liraya ulaştı.

  • Toplam mevduat içinde Türk lirasının payı yüzde 61,71 olarak hesaplandı.

  • Savaşın ilk günlerini kapsayan 6 Mart haftasında yüzde 58,14 seviyesine kadar inen bu oran, yüksek faiz getirisinin de etkisiyle 3,6 puanlık bir sıçrama yaşadı.

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARINDA

Sektör genelinde en kısa vadeli mevduat faiz oranları yüzde 40'ın üzerinde kalmaya devam etse de, haziran ayına kıyasla bankaların uyguladığı 0,5 puanlık ufak çaplı indirimler dikkat çekiyor.

Piyasaların gözü şimdi 23 Temmuz tarihinde toplanacak olan Para Politikası Kurulu'na (PPK) çevrildi. Finans çevreleri, politika faizinin yüzde 37 seviyesinde sabit bırakılmasını beklerken, gecelik borç verme faizinin yüzde 40'ın altına çekilmesini öngörüyor. Yüzde 3 oranındaki bu olası esneme beklentisinin, bankaların TL mevduat faizlerini şimdiden ufak adımlarla aşağı yönlü güncellemesine neden olduğu belirtiliyor.

bu bir haberdir yatırım tavsiyesi değildir