Hürriyet’ten Sert Mesaj: “Kocaelispor Sevgisini Öğretecek En Son Kişilersiniz”
Hürriyet’ten Sert Mesaj: “Kocaelispor Sevgisini Öğretecek En Son Kişilersiniz”
İçeriği Görüntüle

Terörsüz Türkiye hedefiyle başlatılan yeni süreçte, Meclis’te kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun İmralı Adası’na yapacağı ziyaret gündemi Türkiye siyasetini hareketlendirmişti. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çıkışının ardından gözler CHP’nin tutumuna çevrilmişti. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, kapalı oturumda partisinin tavrını açıkladı. Emir, CHP’nin İmralı heyetine temsilci göndermeyeceğini belirtti.

CHP: Kararımız net, süreci şeffaf yürütelim

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Meclis’teki kapalı oturumda yaptığı açıklamada, İmralı’ya yapılacak ziyaretin toplumdan gizlenerek planlanmasını eleştirdi. Emir, “Böylesine önemli bir başlık kamuoyunun gözünden kaçırılarak ele alınmamalı. Biz bu sürecin şeffaf ve demokratik bir zeminle yürütülmesinden yanayız. Kapalı oturumda İmralı’ya gitme kararı alınması, toplumsal güveni zedeler” dedi.

Emir, CHP’nin sürece tarihsel tutarlılık çerçevesinde yaklaştığını, Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yollarla çözümünü savunduklarını vurguladı. Ancak yalnızca birkaç milletvekilinin ada ziyaretine indirgenen bir yöntemin meseleyi çözmeyeceğine işaret etti.

“Milletimiz, sürecin İmralı’ya sıkıştırılmasına razı değil”

Emir’in açıklamasında öne çıkan bir diğer vurgu ise toplumun beklentilerine yönelikti. “İç barışı sağlamak adına yapılması gereken çok daha temel adımlar var. Kayyum uygulamaları sürerken, AYM ve AİHM kararları uygulanmazken bu ısrar, halkın beklentilerini karşılamıyor” diyen Emir, dijital teknolojilerin kullanılabileceğini ve daha kapsayıcı yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca siyasi davalar, tutuklamalar ve yargı bağımsızlığına dair eleştiriler de CHP’nin bu sürece dair çekinceleri arasında yer aldı. Emir, “Milli iradeye ipotek koyan bu uygulamalar devam ederken İmralı’ya odaklanan bir süreç toplumda karşılık bulmuyor” diye konuştu.

Komisyon çalışmalarına devam edecekler

CHP, İmralı ziyaretine temsilci göndermeme kararı almasına rağmen komisyondaki çalışmalarını sürdürecek. Emir, parti olarak sürecin tamamen dışında kalmadıklarını, ancak yöntem ve yaklaşım farklılıkları nedeniyle İmralı ziyaretine katılmayı doğru bulmadıklarını ifade etti.

Komisyonda alınacak diğer kararların kamuoyuna açık bir şekilde tartışılması gerektiğini vurgulayan CHP kanadı, siyasi çözümün şeffaflık ve geniş katılımla mümkün olabileceğini savunuyor.

Diğer partilerden İmralı’ya yeşil ışık

İktidar cephesi ve bazı muhalefet partileri ise İmralı ziyaretine sıcak bakıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Çekince varsa ben giderim” çıkışı sonrası MHP'den Feti Yıldız’ın heyette yer alacağı açıklandı. DEM Parti ise sürecin başından bu yana Abdullah Öcalan ile görüşülmesi gerektiğini savunuyor. Bu kapsamda, DEM Parti'den Gülistan Koçyiğit’in heyete katılması planlanıyor.

AK Parti cephesinden resmi bir açıklama yapılmasa da kulislerde Hüseyin Yayman’ın adı ön plana çıkıyor.

Sürecin geleceği tartışmalı

Komisyonun İmralı’ya yönelik ziyareti henüz netleşmiş değil ancak partilerin tavırları sürecin nasıl ilerleyeceğine dair önemli ipuçları veriyor. CHP’nin ziyarete katılmaması, çözüm sürecinde daha farklı bir zemin aranması gerektiği yönündeki mesaj olarak okunuyor.