Kocaeli’de bölge sanayisinin dijitalleşme sürecine ivme kazandırmak, işletmelerin küresel rekabet gücünü artırmak ve geleceğin üretim modellerine entegrasyonunu sağlamak amacıyla hayata geçirilen "Gebze Bölgesi Dijital Dönüşüm Check-Up Çalışması" projesi, düzenlenen kapanış toplantısıyla nihayete erdi.

A W721940 03

FİRMALARA ÜÇER GÜNLÜK SAHA ÇALIŞMASI VE DİJİTAL ORYANTASYON

Projenin başlangıç aşamasında, katılımcı firma temsilcilerinin sürece uyumunu kolaylaştırmak amacıyla kapsamlı bir dijital dönüşüm oryantasyon eğitimi düzenlendi. Teorik altyapının oluşturulmasının ardından, uzman ekipler tarafından her firmada üçer gün süren yoğun saha çalışmaları gerçekleştirildi. Bu yerinde incelemelerle firmaların dijital dönüşüm konusundaki farkındalık düzeyleri ölçüldü, mevcut durum analizleri yapıldı ve kısa-orta vadeli ihtiyaçları raporlandı.

A W721940 01

TÜBİTAK METODOLOJİSİ İLE 87 PARAMETREDE DETAYLI ANALİZ

Projenin ölçme ve değerlendirme aşamasında, bilimsel ve objektif sonuçlar elde etmek adına TÜBİTAK TÜSSİDE tarafından geliştirilen yerli ve milli "DDX Metodolojisi" kullanıldı. Analiz sürecinde firmalar;

Kurumsal yönetişim,

Müşteri ve pazarlama yönetimi,

2026 DGS GEÇ BAŞVURU NE ZAMAN? DGS GEÇ BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
2026 DGS GEÇ BAŞVURU NE ZAMAN? DGS GEÇ BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
İçeriği Görüntüle

Ar-Ge ve ürün yönetimi,

Tedarik yönetimi,

Üretim yönetimi

başlıkları altında toplam 87 farklı parametre üzerinden detaylı bir check-up'tan geçirildi. Elde edilen veriler ışığında, her firmanın dijital olgunluk seviyesi raporlanarak, 5 yıllık stratejik yol haritaları kendilerine teslim edildi.

A W721940 04

"DİJİTALLEŞME ARTIK BİR TERCİH DEĞİL ZORUNLULUKTUR"

Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aslantaş, kapanış toplantısında yaptığı konuşmada dijitalleşmenin küresel pazardaki önemine dikkat çekti. Aslantaş, teknolojiyi yakalayamayan firmaların rekabet şansının kalmadığını belirterek şunları söyledi:

"Sanayinin ve teknolojinin kalbinde yer alan bölgemizde, firmalarımızın yalnızca bugünün şartlarına değil, geleceğin üretim ve ticaret anlayışına da hazır olması gerekiyor. Bu proje ile işletmelerimizin mevcut durumlarını bilimsel yöntemlerle analiz ederek, önümüzdeki 5 yıllık dönüşüm süreçlerine ışık tutacak yol haritaları oluşturduk. Dijitalleşme; verimlilik, sürdürülebilirlik ve rekabet gücü açısından işletmelerimize çok önemli kazanımlar sağlayacaktır."

A W721940 05

BÖLGESEL KALKINMA İÇİN YENİ PROJELER YOLDA

Gebze Ticaret Odası’nın sadece dijitalleşme ile sınırlı kalmadığını; yeşil dönüşüm, ihracat hamleleri ve kurumsal gelişim alanlarında da çok sayıda vizyoner projeyi hayata geçirdiğini ifade eden Aslantaş, üyelerin değişen ekonomik ve teknolojik şartlara uyum sağlayabilmesi adına yeni projeler üretmeye kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla tamamlanan bu çalışma, işletmelerin dijital röntgeninin çekilmesi ve uzun vadeli yol haritalarının sunulması açısından bölgede hayata geçirilen en somut ve örnek projelerden biri olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: İHA