Kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan ve şifa deposu olarak bilinen ıhlamur, geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle rekor seviyelerde fiyatlanarak adeta altınla yarışmıştı. Bu yıl ise tezgahlarda bol miktarda yerini alan ıhlamurun fiyatı geçen yıla göre neredeyse yarıya düştü. Aktarlarda ıhlamura olan ilginin yeniden arttığı belirtiliyor.
BİTKİSEL ÇAYLARA TALEP ARTTI
Düzce’de 10 yıldır aktarlık yapan Aydın Eren, soğuk havaların başlamasıyla grip, nezle ve öksürük şikayetlerinin arttığını söyledi. Bu nedenle bitkisel çaylara olan talebin yükseldiğini belirten Eren, “Ihlamur, hibiskus, adaçayı, karanfil, hatmi çiçeği gibi ürünleri öneriyoruz. Ayrıca ballı zencefilli macunlar da tercih ediliyor. Bitkiler kaynatılırken çok uzun süre kaynatılmamalı. Uzun kaynama süresi, bitkilerin mineral değerini düşürüyor. Kısa süre demlemek yeterlidir” dedi.
“BU SENE IHLAMUR BOL VE DAHA UYGUN FİYATLI”
Geçtiğimiz yıl ıhlamurun az bulunması nedeniyle fiyatların çok yüksek olduğunu ifade eden Eren, bu yıl durumun tam tersi olduğunu aktardı.
Eren, “Geçen yıl havaların kurak gitmesi nedeniyle ıhlamur bulmak zordu ve fiyatı 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında değişiyordu. Bu yıl yine kuraklık yaşandı fakat ıhlamur oldukça bol çıktı. Bu nedenle fiyatlar bin 100 ile bin 200 TL bandına kadar düştü. Bu kış vatandaşlar çok daha rahat ıhlamur tüketebilecek” dedi.
BOĞAZLARI RAHATLATIYOR
Ihlamurun boğaz ve bademcikleri rahatlattığını belirten Eren, akciğerleri temizlemesi ve hoş aromasıyla kış aylarında sıkça tercih edilmesi gerektiğini söyledi.