ÖĞRENİN, HAYATTA KALIN!
Genelde afetzedeler arama kurtarma ekipleri tarafından, enkazda bulunan boşluklardan canlı olarak çıkarılır. Hayatta kalmak için yeterli büyüklükteki bu boşluklara “ hayat üçgeni” de denir. Peki bu boşlukları önceden kestirmek mümkün müdür?
Bir sarsıntı, çökme vb. durumlarda tavanın veya duvarın üzerinize yıkılacağını varsayarak, masa, vitrinden daha ziyade ağırlıkla kolayca çökmeyecek ve devrilmeyecek, sağlam makinaların, eşyaların dibi en uygun yerlerdir. Böyle makinaların da yanında devrilerek size alan oluşturabilmesine dikkat etmelisiniz.
Örnek vermek gerekirse, bulaşık makinası üzerine devrilmiş bir buzdolabının yarattığı alan, güvenilebilir bir alan olacaktır. Yapılabilirse, iki sağlam makina arasına saklanmak en idealidir. Bu sayede daha iyi korunursunuz,yaşam üçgenine girdiğiniz zaman, cenin pozisyonunda kıvrılarak, ellerinizi ensenizde birleştirmek korunmanıza yardımcı olacaktır.

KAPI KİRİŞLERİ VE MASALAR SANILDIĞI KADAR GÜVENLİ Mİ?
Doğru bilinenin aksine masanın altına girdikten sonra tam ortasında saklanmaya çalışmak çok büyük, hayatınıza mal olacak bir hata olabilir. Aynı şekilde kapı kirişlerinin hayatta kalmanızı sağlayacağına dair duyduklarınız da yanlış bir bilgiden ibaret, deprem anında kaçmak için kapı kirişinden geçmeniz de tehlikenin ayrı bir boyutu çünkü kapı kirişi öne ya da arkaya doğru düşerse inen tavanın altında ezilirsiniz kiriş yana doğru yıkılırsa ikiye bölünürsünüz ve çoğunlukla görülen acı tabloysa insan bedenini un ufak edecek ağırlığın, deprem anında kişinin üstüne indiği yönündedir.

Görüldüğü gibi masanın bacağında hizalanmak daha doğru bir hareket olacaktır.
DEPREME UYURKEN YAKALANIRSANIZ

Yataktan yuvarlanın ve sırtınızı yatağa vererek cenin pozisyonuna geçin.
ÜÇGEN OLUŞTURMAK İÇİN BİNANIN DIŞ DUVARLARINA EN YAKIN BÖLGEYİ SEÇMEYE ÇALIŞIN

BİLİNÇLİ OLMAK HAYATINIZI KURTARABİLİR
Magmayı hareket etmemesi yönünde uyaramayabiliriz, fay hatlarına söz geçiremeyebiliriz fakat yine de önlem alabiliriz, Deprem bu coğrafyanın kaderi olabilir fakat hayatlarımıza mal olmaması için önlem almak ve nasıl davranmamız gerektiği yönünde bilgilenmek elimizdedir.
