Kocaeli’nin Karamürsel ilçesi başta olmak üzere Gölcük, Değirmendere, Halıdere, Ereğli ve Ulaşlı gibi sahil bölgelerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen İhsaniye Barajı, bir kez daha ertelendi. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Karamürsel İçmesuyu Projesi kapsamında yapımı süren baraj, şehir isale hattındaki eksiklikler nedeniyle henüz faaliyete geçemedi. İSU’nun tüm hazırlıklarını tamamlamasına rağmen, DSİ’nin hattı tamamlayamaması nedeniyle suyun şehre verilmesi 2026 Şubat ayına sarktı.

Yılda 25 milyon m³ su sağlayacak
Yalakdere üzerinde 15 Ocak 2016’da yapımına başlanan İhsaniye Barajı, tamamlandığında bölgeye yıllık 25,44 milyon m³ içme ve kullanma suyu sağlayacak. Aynı zamanda 20 bin 240 dekarlık tarım arazisinin sulanmasına da katkı sunması bekleniyor.
Silindirle sıkıştırılmış beton dolgu tipinde inşa edilen barajın gövde hacmi 165 bin m³, temelden yüksekliği 69 metre. Barajda 8,95 milyon m³ su depolama kapasitesi bulunuyor. Projede bugüne kadar 85 milyon TL’lik imalat yapılırken, fiziki gerçekleşme oranı %89 seviyesinde kaldı.

Ocak sonu su verilecekti, DSİ yetişemedi
İSU Genel Müdürlüğü, DSİ tarafından şehir isale hattı tamamlandığında gerekli tahlil ve testlerin ardından Ocak sonunda barajdan şehre su verileceğini açıklamıştı. Ancak DSİ’nin hattı zamanında tamamlayamaması bu planı da erteledi.
İSU, kendi sorumluluğundaki tüm işlemleri hazır hale getirse de, DSİ’nin yürüttüğü hattaki eksiklikler nedeniyle barajın resmi devri yapılamadı. Gelen bilgilere göre, imalatların Şubat 2026 içinde tamamlanması, ardından da suyun şebekeye verilebilmesi hedefleniyor.

2050’ye kadar çözüm sunacak ama…
İhsaniye Barajı, Avcıdere Barajı ile birlikte düşünüldüğünde, Karamürsel ve çevresinin 2050 yılına kadar içme suyu sorununu çözmesi beklenen stratejik bir yatırım. Ancak barajın 2019’da tamamlanması planlanmış olmasına rağmen, 2026 yılına girilmiş olmasına rağmen hâlâ faaliyete geçememiş olması, tepkilere neden oluyor.

Göletler tamamlandı, faaliyete geçti
Öte yandan DSİ 1. Bölge Müdürlüğü’nün Kocaeli’deki diğer projeleri olan Kandıra Safalı Göleti ve Karamürsel İnebeyli Göleti tamamlanarak faaliyete geçirildi. Her iki gölet de tarımsal sulama ve su yönetimi açısından bölgeye önemli katkı sunmaya başladı.

DSİ 1. Bölge Müdürlüğü – Kocaeli Gölet Projeleri (Tamamlandı):
Sıra İl Gölet Adı Başlangıç Yılı Durum
1 Kocaeli Kandıra Safalı Göleti 2016 Faaliyette
2 Kocaeli Karamürsel İnebeyli Göleti 2015 Faaliyette
DSİ’nin bu iki göleti zamanında tamamlamış ve hizmete almış olması, kurumsal olarak olumlu bir adım olarak görülürken, İhsaniye Barajı gibi büyük ölçekli ve kritik projelerde yaşanan gecikmeler ise kamuoyunda rahatsızlık yaratmaya devam ediyor.
DSİ 1. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUK ALANINDAKİ İŞLER
İnşa Halindeki Baraj ve Göletler
Bursa İli Barajlar
Sıra No İli Baraj Adı İnşaata Başlanan Yıl
1 Bursa Büyükorhan Kocadere Barajı 2018
2 Bursa İznik Barajı 2017
3 Bursa Büyükorhan Gedikler Barajı 2016
4 Bursa Karacabey Gölecik Barajı 2016
5 Bursa Mudanya Yalıçiftlik Barajı 2016
6 Bursa Osmangazi Kocakırdere Barajı 2016
7 Bursa İnegöl Gedikpınar Barajı 2015
8 Bursa İnegöl Hocaköy Barajı 2015
9 Bursa Karacabey Yeşildere Barajı 2014
10 Bursa Büyükorhan Durhasan Barajı 2013
11 Bursa Gemlik Büyükkumla Barajı 2012
Bursa İli Göletler
Sıra No İli Gölet Adı İnşaata Başlanan Yıl
1 Bursa İnegöl Olukman Tekke Göleti 2017
2 Bursa Gemlik Hamidiye Göleti 2015
Kocaeli İli Barajlar
Sıra No İli Baraj Adı İnşaata Başlanan Yıl
1 Kocaeli Karamürsel İhsaniye Barajı 2016
Kocaeli İli Göletler
Sıra No İli Gölet Adı İnşaata Başlanan Yıl
1 Kocaeli Kandıra Safalı Göleti 2016
2 Kocaeli Karamürsel İnebeyli Göleti 2015
Yalova İli Barajlar
Sıra No İli Baraj Adı İnşaata Başlanan Yıl
1 Yalova Armutlu Yumrudere Barajı 2015




