Duruşma, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki salonda gerçekleştirildi. Tutuklanmalarının ardından görevlerinden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ile birlikte eski Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Aykut Erdoğdu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Danışmanı ve Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un da aralarında bulunduğu çok sayıda sanık duruşmaya katıldı.

Bazı tutuksuz sanıklar ile avukatların da hazır bulunduğu duruşmayı, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri ve sanık yakınları da izledi. Duruşmada, örgüt yöneticilerinden olduğu belirtilen tutuklu sanık Adem Soytekin’in savunmasının alınmasına devam edildi.

İDDİANAMEDE DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı “ihbar eden”, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Şişli Belediye Başkanlığı ise “suçtan zarar gören” sıfatıyla yer aldı.

İlk iddianamede 16 kişi müşteki, 89’u tutuklu, 7’si firari, 5’i müşteki-sanık olmak üzere toplam 407 sanık bulunuyor. İddianamede, 2014 yılından itibaren faaliyet gösterdiği öne sürülen yapının 143 ayrı eylemde bulunduğu ve bu eylemler sonucunda yaklaşık 160 milyar lira ve 24 milyon dolar menkul, ayrıca 95 taşınmazdan oluşan büyük bir kamu zararına yol açıldığı değerlendirildi.

SUÇLAMALAR VE İSTENEN CEZALAR

İddianamede Ekrem İmamoğlu’nun “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “rüşvet”, “ihaleye fesat karıştırma”, “kamu kurumlarını zarara uğratma”, “suç gelirlerini aklama” ve benzeri çok sayıda suçtan toplam 849 yıldan 2 bin 430 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Diğer sanıklar hakkında da yüzlerce yıla varan hapis cezaları istendi. Murat Ongun, Fatih Keleş, Adem Soytekin ve diğer isimler için rüşvet, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma ve suç gelirlerini aklama gibi suçlardan ağır cezalar talep edildi.

İddianamede ayrıca bazı sanıklar için “etkin pişmanlık” hükümlerinin uygulanması istendiği de yer aldı.

İZMİT'TE YUNUS POLİSLERİNDEN KAÇAMADI: 17 YIL KESİNLEŞMİŞ CEZASI BULUNAN FİRARİ YAKALANDI
İZMİT'TE YUNUS POLİSLERİNDEN KAÇAMADI: 17 YIL KESİNLEŞMİŞ CEZASI BULUNAN FİRARİ YAKALANDI
İçeriği Görüntüle

BİRLEŞEN DOSYA DA GÖRÜLÜYOR

Dava kapsamında Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in de aralarında bulunduğu 7 sanığın yer aldığı dosya da ana dava ile birleştirildi. Bu dosyada yer alan sanıkların “örgüte yardım” ve “kamu kurumlarını zarara uğratma” suçlarından 9 yıl 8 aydan 31 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

YARGILAMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin en kapsamlı davalarından biri olarak değerlendirilen yargılamada duruşmalar sürerken, mahkemenin ilerleyen günlerde yeni ara kararlar açıklaması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi