İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) soruşturması kapsamında hazırlanan ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 2 bin 352 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianameyi tamamladı. İddianamenin Yargıtay’a gönderilmesinin ardından savcılık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) hakkında Anayasa’nın 69. maddesi gereğince kapatma davası açılması yönünde bildirimde bulundu.
İDDİANAME 237 GÜNDE TAMAMLANDI
9 Mart’ta başlatılan İBB soruşturmasına ilişkin iddianame 237 günün ardından hazırlandı. Yedi bölümden oluşan iddianamede Ekrem İmamoğlu “1 numaralı şüpheli” olarak yer aldı ve 2 bin 352 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
CHP İÇİN KAPATMA TALEBİ YARGITAY’A İLETİLDİ
Savcılık, iddianame kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi’ne yönelik kapatma talebini içeren bir yazıyı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. Yazıda, Anayasa’nın 69. maddesinde siyasi partilerin mali faaliyetlerinin yargı denetimine tabi olduğuna vurgu yapıldı.
Savcılık, suç gelirleriyle parti faaliyetlerinin finanse edildiği ve bu paraların parti organlarının bilgisi dahilinde kullanıldığı iddialarına yer verdi.
“PARTİ ÜST YÖNETİMİ BİLİNÇLİ OLARAK HAREKET ETTİ” İDDİASI
Savcılığın bildirim yazısında şu tespitlere yer verildi:
Seçim faaliyetlerinde kamu kaynaklarının suistimal edildiği,
Suç gelirlerinin parti üst yönetiminin bilgisi dahilinde bir havuza aktarıldığı,
Parti için satın alınan taşınmazların finansman kaynağının açıklanamadığı,
Delegelerin oy tercihlerini etkilemeye yönelik maddi menfaat sağlandığı veya vaat edildiği,
Kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde kullanılarak seçim kampanyalarının yürütüldüğü.
Bu fiillerin “bilinçli, sistematik ve süreklilik arz edecek şekilde” gerçekleştirildiği öne sürüldü.
SEÇMEN VERİLERİ VE MANİPÜLASYON İDDİASI
USOM raporuna göre 11 milyon 360 bin 412 seçmene ait verinin parti tüzel kişiliği üzerinden hukuka aykırı biçimde kullanıldığı belirtildi.
Bu verilerle seçmen davranışına müdahale edilerek demokratik süreçlerin zedelendiği iddia edildi.
Yapılan tespitler doğrultusunda, Cumhuriyet Halk Partisi’nin demokratik düzene yönelik müdahalede bulunduğu öne sürülerek, Anayasa’nın 68 ve 69. maddeleri ile Siyasi Partiler Kanunu’nun ilgili hükümleri kapsamında kapatma davası açılması talep edildi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın önümüzdeki süreçte değerlendirmeye başlayacağı öğrenildi.




