Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Yassıbağ Mahallesi Muhtarı Ufuk Ataman, halk arasında "Peygamber Tohumu" olarak bilinen yaklaşık 7 bin yıllık ata buğdayının hasadını gerçekleştirdi. İlaç ve gübre kullanılmadan yetiştirilen bu kadim buğdayın yüksek verimi, düşük üretim maliyeti ve sağlık açısından sunduğu özellikler dikkat çekti.

Ata tohumlarının yeniden yaygınlaştırılması için çalışmalarını sürdüren Ataman, geleneksel yöntemlerle üretilen buğdayın hem çiftçilere ekonomik avantaj sağladığını hem de sürdürülebilir tarım açısından önemli bir örnek oluşturduğunu söyledi.

"DÖNÜME 5-7 KİLO TOHUM YETERLİ OLUYOR"

Hasadın ardından açıklamalarda bulunan Yassıbağ Mahallesi Muhtarı Ufuk Ataman, ata tohumunun modern buğday çeşitlerine göre çok daha düşük maliyetle üretilebildiğini belirtti.

KULÜP YÖNETİCİLERİNE BAHİS OPERASYONU! KOCAELİSPOR LİSTEDE VAR MI?
KULÜP YÖNETİCİLERİNE BAHİS OPERASYONU! KOCAELİSPOR LİSTEDE VAR MI?
İçeriği Görüntüle

Ataman, "Piyasadaki diğer ürünlerde dönüme 20-25 kilogram tohum kullanılırken, bu buğdayda dönüm başına sadece 5-7 kilogram tohum yeterli oluyor. En önemli özelliği ise üretimde ilaç kullanma ihtiyacı olmaması. Bitkinin kardeşlenme oranı oldukça yüksek olduğu için yabancı otların gelişmesini engelliyor." dedi.

Whatsapp Image 2026 07 17 At 20.38.15

"2 METREYE ULAŞIYOR, TEK BAŞAKTA 150 TANE BUĞDAY BULUNUYOR"

Ata buğdayının saman ve dane veriminin de oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Ataman, buğdayın yaklaşık 2 metre boya ulaştığını söyledi.

Her bir tohumun toprağa düştüğünde 15-20 kardeş oluşturduğunu belirten Ataman, "Tek bir başakta yaklaşık 150 tane buğday bulunuyor. İlaç yok, gübre yok, her yıl yeniden tohum alma zorunluluğu yok. Samandan da daneden de yüksek verim elde ediliyor. Bu da çiftçimiz için önemli bir ekonomik kazanç anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

"ÇÖLYAK HASTALARI TARAFINDAN TÜKETİLEBİLİYOR"

Modern buğday çeşitlerinden farklı özellikler taşıdığını ifade eden Ataman, ata tohumundan elde edilen ürünlerin insan sağlığı açısından da dikkat çekici olduğunu söyledi.

Ataman, bu buğdaydan yapılan ekmeğin glüten hassasiyeti bulunan çölyak hastaları tarafından tüketilebildiğini belirterek, geleneksel buğday çeşitlerinin yeniden yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekti.

Whatsapp Image 2026 07 17 At 20.38.15 (1)

"EMMER BUĞDAYINI ANADOLU'YA YENİDEN KAZANDIRACAĞIZ"

Ata tohumlarının korunması için çalışmalarını sürdüren Ufuk Ataman, Anadolu'dan yıllar önce yurt dışına çıkarılan bazı tarihi buğday türlerini yeniden Türkiye'ye kazandırmak için girişimlerde bulunduğunu da açıkladı.

Ataman, "Yıllar önce Anadolu'dan kaçırılan ve bugün topraklarımızda bulunmayan iki farklı buğday çeşidini uzun uğraşlar sonunda yeniden ülkemize getirdim. Bunlardan biri de tarihi Emmer buğdayı. Çoğaltma çalışmalarını tamamladıktan sonra yeniden Anadolu topraklarında yaygınlaştırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Whatsapp Image 2026 07 17 At 20.38.16

ATA TOHUMLARI İÇİN UMUT VEREN HASAT

İzmit'in Yassıbağ Mahallesi'nde gerçekleştirilen hasat, ata tohumlarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Üretim maliyetini düşüren ve doğal üretimi destekleyen bu kadim buğdayın, önümüzdeki dönemde daha geniş alanlarda ekilmesi hedefleniyor.

Whatsapp Image 2026 07 17 At 20.38.16 (1)