Karabük’ün Eflani ve Kastamonu’nun Araç ilçelerinde çıkan üç orman yangını, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklamasına göre büyük ölçüde kontrol altına alındı. Yangınlar nedeniyle 9 köy tahliye edilirken, duman ve is Ankara ile Çankırı’ya kadar ulaştı.
Yangının Seyri ve Müdahale Çalışmaları
Karabük’ün Eflani ilçesinde pazar günü başlayan yangın, Kastamonu’nun Araç ilçesine bağlı Güzelce ve Akgeçit köylerine ulaştı. Ekipler, karadan ve havadan yoğun müdahalede bulunuyor. Müdahale çalışmalarına 17 helikopter, 1 tanker uçak, 21 su tankeri, 32 arazöz, 27 ilk müdahale aracı, 12 iş makinesi, 8 treyler, 47 araç ve 437 personel katılıyor.
Tahliye ve Güvenlik Önlemleri
Yangınlar nedeniyle 9 köyde 594 vatandaş tahliye edildi, 1046 büyük ve küçükbaş hayvan güvenli bölgelere nakledildi. AFAD koordinasyonunda, tahliye edilen yerleşim yerlerine geri dönüşler valilikler tarafından duyurulacak. Bakan Yumaklı, vatandaşlara geri dönüş için valilik açıklamalarını takip etmelerini önerdi.
Dumanın Etkisi ve TOMA Hazırlığı
Bölgede gece boyu devam eden yangınlar, yoğun duman ve is oluşmasına yol açtı. Duman ve is, kuzeyden esen rüzgarlarla Çankırı ve Ankara’ya kadar ulaştı. Kastamonu-Karabük kara yolunda, Bartın, Çankırı, Samsun, Çorum ve Bolu’dan gelen 6 TOMA, olası müdahaleler için hazır bekletiliyor.
Bakanın Uyarısı
Bakan Yumaklı, yangınların başladığı anda hızla ilerleyebileceğini belirterek, vatandaşları duyarlı olmaları konusunda uyardı.