FİYATLAR BELLİ OLDU
Kocaeli Kasaplar Odası’nın yayımladığı 2025 yılı Kurban Bayramı işleme fiyat listesi şu şekilde:
Büyükbaş kesim: 7.500 TL
Dana kemiksiz et hazırlama: 7.500 TL
Hisse dağıtım hizmeti: 2.600 TL
Sucuk dolumu (kg): 150 TL
Kuzu kesim: 1.250 TL
Kuzu işleme (kg): 90 TL
Kuşbaşı et doğrama (kg): 50 TL
Et çekim (kg): 20 TL
Kemik kırma (kg): 40 TL
Fiyatların yalnızca kasap esnafı için geçerli olduğunun altı çizildi.
“KAPORTACIDAN DEĞİL, KASAPTAN KIYMA ÇEKTİRİN”
Açıklanan fiyat listesiyle birlikte Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, vatandaşları kaçak ve sağlıksız kıyma çekimi konusunda sert bir dille uyardı. Şalgam, özellikle bayram dönemlerinde yetkisiz kişilerin devreye girdiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Günümüzde artık kaportacı bile kurban bayramlarında kıyma çekiyor. Bu, halk sağlığı açısından çok tehlikeli bir durum. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalı. Her yıl aynı manzara: kömürlükten çıkarılan makinelerle kıyma çekiliyor. Oysa biz kasaplar, yılın 365 günü hijyenik ortamda et ve kıyma işliyoruz. Kıyma çekimi ve et işleme işlemleri yasa gereği sadece kasaplarda yapılabilir. Bu konuda hemşehrilerimizi bilinçli olmaya davet ediyorum.”
“KÖMÜRLÜKTEN ÇIKAN MAKİNELER SAĞLIĞINIZI TEHDİT EDER”
İsmail Şalgam, özellikle merdiven altı işletmelere ve sokakta kıyma çeken kişilere karşı dikkatli olunmasını isteyerek, “Kurban Bayramı’nda kaçak kıyma çekimi ciddi bir sorun haline geldi. Bu makineler bakımsız, hijyen kurallarına uymuyor ve gıda güvenliği açısından büyük risk taşıyor. Vatandaşlarımız etlerini sadece ehil kasaplara emanet etsin, dedi.