Kocaeli'de afet ve acil durumlarda sanayi kuruluşları ile kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi güçlendirecek yeni dijital telsiz sistemi hayata geçiriliyor. 14 Ağustos 2026 itibarıyla tüm telsiz çevrimleri yalnızca yeni dijital sistem üzerinden gerçekleştirilecek.

SANAYİDE AFET HABERLEŞMESİ GÜÇLENİYOR
Kocaeli Valiliği koordinasyonunda hazırlanan Kocaeli İl Risk Azaltma Planı kapsamında, Kocaeli Sanayi Odası'nın sorumluluğunda yürütülen çalışma ile sanayi kaynaklı risklerin azaltılması ve afet ile acil durum haberleşmesinin güçlendirilmesi amacıyla önemli bir adım atıldı.
Bu kapsamda, sanayi kuruluşları ile kamu kurumları arasında kullanılan Özel Tehlike Kanalı Telsiz Sistemi, günümüz teknolojisine uygun dijital haberleşme altyapısıyla yenilendi.

36 KURUM YENİ SİSTEME DAHİL EDİLDİ
AFAD Başkanlığı tarafından hazırlanan "SEVESO Kapsamında Haberleşme Sistemleri Entegrasyonu, İşletimi ve Koordinasyonuna İlişkin İş Birliği Protokolü" doğrultusunda uygulanacak proje kapsamında, Kocaeli Sanayi Odası'na kayıtlı 25 sanayi kuruluşu ile 11 organize sanayi bölgesi olmak üzere toplam 36 kurum ve kuruluş yeni dijital haberleşme sistemine dahil edildi.
Ayrıca eski haberleşme ağında yer alan 14 sanayi kuruluşunun da yeni sisteme entegrasyonu sağlanırken, sisteme yeni kuruluşların dahil edilmesine yönelik çalışmaların sürdüğü belirtildi.
112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ İLE ENTEGRE ÇALIŞACAK
Yeni sistem sayesinde afet ve acil durumlara ilişkin bilgilerin ilgili birimlere daha hızlı ulaştırılması, sanayi kuruluşları ile müdahale ekipleri arasındaki iletişimin güçlendirilmesi ve olaylara daha etkin müdahale edilmesi hedefleniyor.
Sistemin 112 Acil Çağrı Merkezi bünyesindeki itfaiye birimiyle de entegre çalışacağı, böylece olaylara ilişkin bilgilerin ilgili müdahale ekiplerine eş zamanlı aktarılacağı ifade edildi.
14 AĞUSTOS'TAN SONRA ESKİ SİSTEM KULLANILMAYACAK
Eski sistemden yeni sisteme geçiş sürecinin kesintisiz yürütülebilmesi amacıyla iki sistemin belirli bir süre birlikte kullanılacağı belirtilirken, 14 Ağustos 2026 tarihinden itibaren telsiz çevrimlerinin yalnızca yeni dijital sistem üzerinden gerçekleştirileceği duyuruldu.
Yetkililer, yeni dijital haberleşme altyapısının Kocaeli'de sanayi kuruluşları ile kamu kurumları arasındaki iş birliğini güçlendirmesinin yanı sıra afet ve acil durumlara hazırlık ile müdahale kapasitesine de önemli katkı sağlayacağını vurguladı.




