Zabıta ekiplerinin şehir genelinde yaptığı uygulamalarda, duygu sömürüsü yaparak vatandaşlardan para toplayan dilencilere yönelik operasyon düzenlendi. Ekipleri fark eden bazı kişilerin ailecek kaçmaya çalıştığı görülürken, yakalanan bir dilencinin üzerinden çıkan para miktarı şaşkınlık yarattı. Yapılan sayımda yaklaşık 18 bin TL ele geçirildi. Yetkililer, özellikle dini duyguların yoğunlaştığı dönemlerde bu tür faaliyetlerin arttığına dikkat çekerek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Ramazan Ayında Dilencilik Faaliyetleri Artıyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, Ramazan ayı öncesinde kent genelinde kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. Özellikle ana arterler, kalabalık caddeler ve trafik ışıkları gibi yoğun noktalar kontrol altına alındı. Bu bölgelerde dilencilik yapan kişilerin büyük kısmının şehir dışından geldiği belirlendi.
Ekiplerin sahadaki gözlemlerine göre, Ramazan ayıyla birlikte dilencilik faaliyetlerinde belirgin bir artış yaşanıyor. Vatandaşların dini hassasiyetlerini fırsata çevirmeye çalışan kişiler, çoğunlukla aynı noktalarda gün boyu para topluyor. Zabıta ekiplerini fark eden dilencilerin ise hızlıca bölgeden uzaklaştığı, hatta bazı durumlarda aile bireyleriyle birlikte kaçtıkları tespit edildi.
Yetkililer, bu dönemin “istismara açık zamanlar” olduğuna dikkat çekerek, vatandaşların bilinçli hareket etmesinin önemine vurgu yaptı. Gerçek ihtiyaç sahiplerinin belediye ve sosyal hizmetler aracılığıyla desteklendiği de özellikle hatırlatıldı.
Üzerlerinden Çıkan Para Şaşkınlık Yarattı
Denetimler sırasında yakalanan bir dilencinin üzerinden çıkan yaklaşık 18 bin TL, ekipleri bile şaşırttı. Paranın masa üzerine konularak sayılması uzun sürdü. Bu durum, dilenciliğin bazı kişiler için ciddi bir gelir kapısına dönüştüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.
Son bir yıl içinde yapılan denetimlerde ise toplam 165 kişi hakkında işlem yapıldığı açıklandı. Bu kişilerden elde edilen toplam para miktarı yaklaşık 85 bin TL olarak kayıtlara geçti. Yetkililer, bazı dilencilerin düzenli gelir elde ettiğini, hatta bu gelirin zaman zaman asgari ücreti dahi aştığını ifade ediyor.
Daha dikkat çekici olan ise yapılan incelemelerde bazı kişilerin üzerine kayıtlı ev ve araç bulunduğunun belirlenmesi. Bu tablo, dilenciliğin kimi kişiler tarafından bir “meslek” haline getirildiğini ortaya koyuyor.
Mevsimlik Dilenciler Şehir Şehir Geziyor
Zabıta ekiplerinin tespitlerine göre, dilencilerin önemli bir kısmı şehir dışından geliyor. İstanbul, Sakarya, Bursa ve Zonguldak gibi çevre illerden minibüslerle Kocaeli’ye gelen gruplar dikkat çekiyor. Bu kişiler, gün içerisinde belirlenen noktalarda dilendikten sonra akşam saatlerinde şehirden ayrılıyor.
Ekipler ayrıca bu kişilerin zabıta araçlarını tanıyacak kadar tecrübe kazandığını belirtiyor. Araçları gören dilencilerin hızla yer değiştirdiği ya da kaçtığı ifade ediliyor. Bazı şahısların yıl içinde 30’dan fazla kez cezai işlemle karşılaştığı, ancak buna rağmen aynı faaliyeti sürdürdüğü bilgisi paylaşıldı.
Yasal yaptırımların sınırlı olması nedeniyle bu döngünün kırılmasının zor olduğu belirtilirken, vatandaşların bu konuda daha duyarlı olması gerektiği vurgulanıyor.
Çocukların Kullanılması Endişe Yaratıyor
Denetimlerde en dikkat çeken unsurlardan biri de çocukların dilencilikte kullanılması oldu. Trafik ışıkları ve kalabalık alanlarda 6-8 yaş aralığında çocukların dilendirildiği tespit edildi. Bu durumun hem eğitim hayatını hem de çocukların psikolojik gelişimini olumsuz etkilediği ifade ediliyor.
Zabıta ekipleri, bu tür vakalarda emniyet birimleri ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile koordineli çalışıyor. Tespit edilen çocuklar ilgili kurumlara yönlendirilirken, aileler hakkında da gerekli işlemler başlatılıyor.
Yetkililer, vatandaşların özellikle çocuklara para verirken daha dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Verilen her paranın, çocukların sokakta çalışmaya devam etmesine neden olduğu ve eğitimden uzaklaşmalarına yol açtığına dikkat çekiliyor.







