Genel

Kurutmalık Sebzeler Güneşte Yarışıyor

Gastronomi kenti Gaziantep'in coğrafi tescilli lezzeti kurutmalıklar, olgunlaşması ve lezzetlenmesi için güneşle buluştuğu tepelerde rengarenk görüntü oluşturuyor.

Abone Ol

UNESCO’nun gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilen Gaziantep’te, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden kuru dolma yapımında kullanılan sebzelerin üretimi devam ediyor.

TARLADAN MAHALLELERE UZANAN ÜRETİM ZİNCİRİ

Kentte biber, patlıcan, acur ve kabaklar tarlalardan toplandıktan sonra mahallelerdeki kadınlara ulaştırılıyor. Kadınlar, sebzelerin içini çıkarıp ipe diziyor. Ardından ürünler kentin yüksek kesimlerinde kurutma alanlarına asılarak güneşin altında kurumaya bırakılıyor.

Gaziantep’in yüksek bölgeleri, bu süreçte rengarenk bir görsel şölen sunarken, tamamen doğal yöntemlerle kuruyan sebzeler hem yerli hem de yabancı mutfaklarda yerini alıyor.

SICAKLIK KALİTEYİ ARTIRIYOR

Kurutmalık üreticisi Fevzettin Özoğlu, 17 yıldır bu işi yaptığını belirterek, “Kadınlar ürünlerin içini çıkarıp ipe takıyor. Buraya getirdiğimiz biber, hava durumuna göre 10-12 günde, patlıcan ise 2 günde kuruyor. Topladığımız ürünleri Türkiye’nin her yerine, zaman zaman da yurt dışına gönderiyoruz” dedi.

“EKMEK PARAMIZ”

Kurutma işinde çalışan Orhan Savaş ise sıcak havanın kendilerini zorladığını ancak ürünlere fayda sağladığını söyledi. Savaş, “Havaların sıcak olması ürünleri açık renkli çıkarıyor, patlıcan bazen lekeli olabiliyor. Çok sıcakta çalışmak zor ama ekmek paramız bu. Ürünler yanmasın diye perde çekiyoruz. Sıcaklığın 35-37 derece civarında olması kaliteyi artırıyor” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ

Kuru dolma yapımında kullanılan bu sebzeler, Gaziantep mutfağının yurt içi ve yurt dışında tanıtılmasına katkı sağlıyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen kurutmalıklar, hem gastronomi turizmini destekliyor hem de bölge ekonomisine önemli gelir kazandırıyor.