Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Brisa, Prometeon ve Pirelli fabrikalarında çalışan yaklaşık 5 bin işçiyi ilgilendiren yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ikinci oturum başladı. Taraflar, sabah saat 10.00’da Tryp by Wyndham Otel’de yeniden bir araya geldi. İlk toplantıda idari maddeler üzerinde önemli ölçüde ilerleme sağlanmış, ücret ve sosyal haklara ilişkin başlıkların ise detaylı biçimde ikinci oturuma bırakıldığı belirtilmişti. İşçilerin yakından takip ettiği görüşmelerde, ücret artışları ve ek ödemeler başlıca gündem maddeleri arasında yer alıyor.
YOĞUN KATILIMLA MASAYA OTURULDU
Toplu iş sözleşmesinin ikinci toplantısına taraflar geniş katılım sağladı. Sendika heyetinde Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Sarı’nın yanı sıra Örgütlenme Daire Başkanı Alperen Şakacı, Mali İşler Daire Başkanı ve Genel Sekreter İhsan Malkoç, Basın ve Eğitim Daire Başkanı Salih Gür, Toplu Sözleşme Daire Başkanı Ziya Ünal, Hukuk Daire Başkanı Ali Öztürk, Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Kurtuluş ve iş yeri temsilcileri yer aldı.
İşveren tarafında ise Brisa, Prometeon ve Pirelli’nin insan kaynakları ve endüstriyel ilişkiler yöneticileri hazır bulundu. Brisa İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Tuğba Gök Nam, İnsan Kaynakları Direktörü Neslihan Eroğlu ve Çalışma İlişkileri Müdürü Murat Şahin toplantıya katılan isimler arasında yer aldı. Prometeon ve Pirelli temsilcileri de heyette bulundu. Tarafların güçlü temsil düzeyi, görüşmelere verilen önemi ortaya koydu.

İLK GÖRÜŞMEDE ZAM TALEPLERİ MASAYA KONULDU
Geçtiğimiz haftalarda yapılan ilk oturumda sendika, üretim işçileri için ücret artışı taleplerini net biçimde ortaya koydu. Buna göre ilk altı ay için yüzde 40 oranında zam talep edildi. İkinci altı ay için ise enflasyon oranına ek olarak enflasyonun yüzde 30’u kadar artış istendi. Ayrıca asgari ücret artışının bu oranların üzerinde gerçekleşmesi halinde, zam oranının asgari ücret artışı baz alınarak belirlenmesi önerildi.
Sendika, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında net 12 bin TL ek ödeme talebini de gündeme getirdi. Üçüncü ve dördüncü altı aylık dönemlerde ise enflasyona ek yüzde 30 artış ve asgari ücret artışına paralel düzenleme yapılması istendi. Bu taleplerin, artan yaşam maliyetleri karşısında alım gücünü korumaya yönelik olduğu ifade edildi.

VERGİ YÜKÜ VE SOSYAL HAKLAR GÜNDEMDE
Teklif dosyasında vergi yüküne ilişkin düzenlemeler de yer aldı. Sendika, 2027 yılının eylül–aralık ayları arasında işçilere net 20 bin TL ek ödeme yapılmasını talep etti. Sözleşmenin ikinci yılında ise aynı aylarda net 16 bin TL vergi desteği verilmesi istendi. Bu düzenlemeyle, yılın son çeyreğinde artan vergi kesintilerinin çalışanlar üzerindeki etkisinin azaltılması hedefleniyor.
Öte yandan sosyal yardımlar konusunda da artış talebi gündeme getirildi. Mevcut sosyal hak ve ödemelerin yüzde 80 ile yüzde 100 arasında artırılması yönünde teklif sunuldu. Görüşmenin ikinci oturumu sürerken, fabrikalarda çalışan işçiler toplantıdan çıkacak sonucu bekliyor. Tarafların önümüzdeki süreçte ücret ve sosyal haklar başlıklarında nasıl bir uzlaşmaya varacağı merak konusu.





