Kocaeli’nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren otomotiv güvenlik sistemleri üreticisi Autoliv, Türkiye’deki üretim operasyonlarını durdurma kararı aldı. Direksiyon simidi, emniyet kemeri ve hava yastığı üretimi gerçekleştiren şirket, EMEA bölgesindeki operasyonlarını yeniden yapılandırırken üretimi farklı ülkelerdeki tesislerine kaydıracak. Kademeli olarak uygulanacak kapanma sürecinin 2028 yılının ilk yarısına kadar tamamlanması planlanıyor. Karar, hem bölgedeki sanayi istihdamı hem de otomotiv tedarik zinciri açısından dikkatle takip ediliyor.

MİRAS KALAN TAŞINMAZLARDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
MİRAS KALAN TAŞINMAZLARDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
İçeriği Görüntüle

AUTOLİV ÜRETİMİ KADEMELİ OLARAK DURDURACAK

Şirket tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki fabrikaların faaliyetlerinin bir anda sona ermeyeceği belirtildi. Üretim hacmi önümüzdeki süreçte aşamalı olarak azaltılacak ve tesislerin tamamen kapanması 2028 yılının ilk yarısında gerçekleşecek.

Autoliv, bu kararın arkasında teknolojik dönüşüm süreci ile değişen küresel pazar koşullarının bulunduğunu ifade etti. Özellikle otomotiv sektöründe üretim merkezlerinin yeniden konumlandırılması ve maliyet optimizasyonu, şirketin yeni yol haritasında belirleyici oldu. Türkiye’de üretilen direksiyon simidi, hava yastığı ve emniyet kemeri gibi ürünlerin ise EMEA bölgesindeki diğer üretim tesislerine aktarılacağı açıklandı.

2 BİN 200 ÇALIŞAN KARARDAN ETKİLENECEK

Gebze’deki üretim tesislerinde görev yapan yaklaşık 2 bin 200 çalışanın süreçten etkileneceği bildirildi. Fabrikadaki üretimin aşamalı olarak sona erdirilecek olması nedeniyle iş gücü planlamasının da kademeli biçimde yürütülmesi bekleniyor.

Bölgedeki otomotiv yan sanayi ekosisteminde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kapanma kararı, tedarik zincirinde faaliyet gösteren birçok şirket tarafından da yakından izleniyor. Özellikle Kocaeli ve çevresinde otomotiv üretimine bağlı çalışan yan sanayi firmalarının süreçten dolaylı etkilenebileceği değerlendiriliyor.

ŞİRKET TÜRKİYE’DE TİCARİ FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRECEK

Üretim operasyonlarının sona erecek olmasına rağmen Autoliv’in Türkiye’den tamamen çekilmeyeceği belirtildi. Şirket, satış, müşteri ilişkileri ve destek hizmetleri gibi ticari faaliyetlerini ülkede sürdürmeye devam edecek.

Bu nedenle Türkiye operasyonlarının tamamen kapanması yerine üretim odaklı yapılanmanın sona erdirileceği ifade ediliyor. Şirketin mevcut müşterileriyle ilişkilerini devam ettirmesi ve bölgesel ticaret ağındaki varlığını koruması bekleniyor. Autoliv’in önümüzdeki dönemde Türkiye pazarındaki faaliyet modelini daha çok satış ve hizmet odaklı yapı üzerine kuracağı değerlendiriliyor.