Kocaeli Esnaf ve Sanatkârla Odası Birliği Başkanı Kemal Kaya tekrar aday olmayacağını söyledi. Kocaeli’nde en çok konuşulan isim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Durmuş KESOB’a aday olacak mı? İşte cevabı
Röportaj; Tuğçe GÖKTAŞ
Kocaeli’nde bulunan esnaflar bu sorunun cevabını merak ediyor. Tekrar aday olmayacağını belirten Kocaeli Esnaf ve Sanatkârla Odası Birliği Başkanı Kemal Kaya’nın yerine kim başkan olacak? Esnaflar arasında en çok adı geçen Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Durmuş, bu soruya cevabı Bugun Kocaeli’ye verdi.
İşte Kadir Durmuş’un açıklamaları;
-Kocaeli Esnaf ve Sanatkarla Odası Birliği Başkanı Kemal Kaya tekrar aday olmayacağını söyledi. Sizin isminiz geçiyor. Buraya aday olacak mısınız?
ESNAFIN BÜYÜK ABİSİDİR
Tabi her şeyin başı nasip. Birlik başkanımız ile aynı ekip içerisinde çalışıyoruz. Medyada başkanımız bırakacağını söyledi, yaşlılıktan dolayı. Esnaf sanatkârlara bağlı 52 oda var. Oradaki arkadaşlar, başkanım sen ol devam edebiliriz, yürüyeceğiz derlerse olacaktır. Ama bu 31 Mart’tan sonra oda seçimleri bittikten sonra netleşir. Şuanda Birlik Başkan vekiliyim. Burada ki bütün işlerim zaten yoğun. Genel kurullarımız var. Genel kurullarda divan başkanlığı yapıyoruz şuanda. Yoğunluk bir sürü görev var üzerimde. 31 Mart’ta yoğunluklar biter. Oturur arkadaşlarla bir karar veririz. Ben adayım demekle olmaz, ekibin olması lazım. Arkadaşların desteği lazım ki yola çıkacaksın. Şuanda görevdeyiz. Bizim Birlik Başkanımız Kemal Kaya. Yaşının ilerlemesine bakmayacaksınız. Kocaeli’nde esnafın en büyük abisidir. Ondan çok feyz aldık. Oldukça başarılı dönemlere imza attık. Düzenli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Asli görevimiz esnafa hizmet etmek. Kırmadan dökmeden esnafın sıkıntılarını gidermek. İsteyerek yapacaksın bunu.
-Geriye dönüp bakıldığında bunca yıl geçmesine rağmen, emlakçılar ayrılmadan güçlü bir yapı vardı. Oda binası alınamamışken şimdi bina nasıl alınacak? Neden o dönemde oda binası alınmadı?
BORCUMUZ YOK HARCIMIZ YOK
Öncelikle kantinciler daha bizde. Kantinciler ayrılmadı. Bu dönem dediğimiz fazla uzun bir dönem değil. Aman aman bir gelirimiz de yok. Kendi yağı ile kavrulan bir oda. Borcumuz yok, harcımız yok. Esnaf sanatkarın durumu iç açıcı değil yani. Esnaf sanatkar aidatını öderse hemen alınabilir. Mesela esnaftan bir milyon üç yüz bin civarında alacak var. Ama esnafı da sıkboğaz etmeye gerek yok. Neden, zaten piyasa koşulları görüldüğü gibi esnafın sıkıntıları var. Biz çok çeşitli vergiler ödüyoruz. Esnaf sanatkârımız zaten piyasa koşullarına ayak uydurmaya çalışıyor. Aidatını ödeyemeyen esnafımızı sıkboğaz edemeyiz biz. Dönem çok uzun değil. 2 Dönem. Zaten birinci dönem lazım olan bilgisayar, sistem vs onlarla uğraştık. 2.dönemde de esnaf ziyaretlerimiz devamlı oldu. Esnafın hayrına işler yapmaya çalıştık. Kosgeb kredilerinin çıkmasında odamız önemli rol oynadı. Esnaf kefalet kooperatif kredilerini yoğunlaştırdık. Çarkı döndürsün diye devamlı esnaf sanatkârımıza değişik şeyler yaptık. Yani uzun bir süre değil. Alınabilir mi alınabilir tabi. Taksitle almayı düşünmedik. Biraz para biriktirelim, en azından bir kısmını peşin vermeyi düşündük. Bizim esnaf için 40 metrekare bir yer yeter bize. Esnafın rahat edbileceği, işlerini görebileceği bu kadar yer yeter bize. Kolay değil yani. Bina fiyatları da bayağı fazla. Dönemin uzun olduğunu düşünmüyorum. Bu dönem inşallah böyle bir şeye gayret edeceğiz. Esnafın rahatça işini görebileceği yer için gayret edeceğiz.
-Burada bir sorgulama, öz eleştiri yapıyor musunuz? Bu ayrımın sebebi nedir?
Ayrımın bir sebebi yok. Bizim yönetimden kantincilere hizmet eden bir kantinci arkadaş var. Kantin işletmeleri çok sıkıntılı bir grup. Onların dertleri çok. Kendilerine bir oda kurmalı lazım. 500’ü buldukları anda oda kurmalarına yardımcı olacağım. Kantinlerin çok büyük problemler var. Benim yönetime bir tane kantinci aldım her tarafa onu gönderiyoruz yetmiyor. Bir kantinciler odası kurulursa bir başkan, başkan vekili yönetim kurulu 7 kişiden oluşur. Biz yine abi olarak desteklerimizi sürdüreceğiz. Ben onun 2014 te sözünü verdim. 2 oda için. Emlakçılar odasının kurulumuna katkımız oldu, büyük pay sahibiyiz. Kantinciler odasını da inşallah bu dönem içerisinde mücadelemizi sürdüreceğiz yapacağız inşallah.
-Türkiye’de 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Burada daha çok siyaset konuşuluyor fakat esnafın konuştuğu ekonomi. Sizin bu dönemden 2018’den beklentileriniz neler? Ne gibi yol haritası izleyeceksiniz?
2017 biraz kötü geçti.2018’den umudum var.Düzelecektir inşallah.Bizler sivil toplum örgütleriyiz. Ne siyasetle yönlendiriliriz, ne de siyasiler bizi yönlendirebilir. Yani siyasetle yönetmeyiz biz. Tabiki siyasi partilerimiz ülkemizinin demokrasinin gerçeği. Biz hep bu yolda yürüdük. Ekmek partisi diyoruz. Esnaf sanatkar olarak herkesin kendi düşüncesi olabilir. Biz hangi hükümet gelirse gelsin o hükümetlerin yardımcısı olmaya çalışırız. Memurlar yürür, işçiler yürür. Bu zamana kadar hiç duymadınız herhalde esnaf yürüşü diye bir şey. Çünkü biz devletin birliği bekası için ne gerekiyorsa onu yaptığımıza inanıyoruz. Esnaf sanatkar her daim devletinin yanında olmuştur, olacaktır. Esnaf sanatkar sokakta, esnaf sanatkar mahallenin abisi, esnaf sanatkar mahallenin bekçisi gibi. Esnaf sanatkar evinin anahtarını bırakabileceği, güvenli bir limandır.
-Son olarak kardeşiniz Sayın Cumali Durmuş İyi Parti’de bir görev aldı. Bunun size artı ve eksi yönleri neler oldu?
Bana artısı eksisi olduğunu düşünmüyorum. Mesela Cumali Bey Fenerbahçelidir, ben Beşiktaşlıyım. Herkesin bir görüşü vardır. Önemli olan onun hakkında kötü bir şey çıkarsa ben üzülürüm. Milletvekili döneminde de oldukça sıkıntılı dönemler yaşadık. İşyerlerimi kapattık. Fakat bu Cumali Bey’in kendi kişisel görüşü. Zaman zaman görüyoruz bir kardeş a partide milletvekili, öbür kardeş b partide milletvekili. Ve ya biri iktidarın milletvekili kardeşi terör suçundan cezaevinde. Siyasete de ihtiyaç var. Kendi tercihidir. Bana artı eksi yönü yok.