Gazetemize yapmış olduğu ziyarette belediye başkanlarının seçimlere 6 ay kala ‘göz boyadığını’ söyleyen DEVA Partisi Kocaeli İl Başkanı Zeynep Aydın Sudan, “Aynı şey Tahir Bey için de geçerli. Biz Tahir Bey’i 2-3 yıl çok sosyal ve aktif olarak görmedik” diye konuştu. İzmit Körfez’i dip çamuru temizleme projesi hakkında da konuşan Sudan, “Dip çamuru projesi ile ilgili bir sürü soru işareti var” dedi.
Kocaeli Haber - DEVA Partisi Kocaeli İl Başkanı Zeynep Aydın Sudan, Kocaeli İl Seçim İşleri Başkanı Avukat Görkem Bura Taner ve Kocaeli İl Kurumsal İletişim ve Tanıtım Medya Başkanı Ahmet Yaman gazetemize ziyarette bulundu. Ülke ve kent gündemine dair değerlendirmelerin yapıldığı ziyarette Başkan Sudan, Kocaeli Kitap Fuarı ve İzmit Körfez’i dip çamuru temizleme projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Kocaeli Kitap Fuarı’na çadır ve zemin eleştirisi yapan Sudan, “Kaldırım ve tümseklerin vermiş olduğu kot farkından kaynaklı ben 3 kez düşme tehlikesi ile karşılaştım” diye konuştu. Sudan, İzmit Körfez’i dip çamuru temizleme projesi hakkında ise ayrılan bütçenin ciddi bir boyutta olduğunu söylerken bazı soru işaretlerine dikkat çekti. Belediye başkan adaylarının son 4 yıla kadar sahada olmadığını söyleyen Sudan, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet hakkında da açıklamalarda bulundu. Sudan, geçtiğimiz günlerde limanlar hakkında açıklamalarda bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın söyleminin ise DEVA Partisi söylemi ile uyuştuğunu söyledi.
“AK Parti’de ilçe ve büyükşehir belediyelerinde son 4 yıla kadar kimse sahada değil. 4 buçuk yıl sonra herkes sahaya inip bir sonraki seçimin vaatlerini ortaya koymaya çalışıyor. 4 buçuk yıl siz bu vaatleri neden gerçekleştirmiyorsunuz? Neden yapmadınız? Parti gözetmeksizin bütün belediye başkanları seçimden seçime madde madde koydukları vaatleri gerçekleştirme eğilimine gidiyor.”
“SEÇMEN SON 6 AYDA YAPILAN GÖZ BOYAMALARINA KANMAYACAK”
“AK parti belediyeciliğinde biz her seferinde bunu görüyoruz. Son düzlüğe girildiğinde son 6-7 kaldığında herkes bir şekilde sahada. Herkes bir sonraki seçim vaatlerini konuşmaya başlıyor. Allayıp pullamalar var. Ne hikmetse son 6 ayda şehir baştan aşağıya bir yenilenme sürecine giriyor. 4 yıl çile çekiyoruz ama son 6 aya 4 yılı sıkıştırıyorlar. Bunu da seçmenin gözünü boyamak için yapıyorlar. Bu sefer bence seçmen biraz daha seçici davranacaktır. Seçmen son 6 ayda yapılan göz boyamalarına kanmayacaktır diye düşünüyorum.”
“BENZİN FİYATI SEÇİMİN 4 AY SONRASINDA 40 LİRAYA ÇIKTI”
“22 yıldır tekrar eden bir durum var. Artık seçmen de buna alıştı. Genel seçimden önce 20 lira olan benzin fiyatını indireceğiz diye vaatlerde bulunurken seçimin 4 ay sonrasında 40 liraya çıktı. Yerel seçimdeki vaatlerin de bundan farksız olacağını düşünmüyorum.”
“TAHİR BEY’İ 2-3 YIL ÇOK SOSYAL VE AKTİF OLARAK GÖRMEDİK”
“Aynı şey Tahir Bey için de geçerli. Biz Tahir Bey’i 2-3 yıl çok sosyal ve aktif olarak görmedik. Son yıllarda sahada daha sosyal ve aktif olarak görmeye başladık. Bunu bir sonraki yıla yatırım yapmak olarak nitelendiriyorum. Yaptığı birtakım çalışmaları eleştirdik. Bunların başında Kitap Fuarı vardı.”
“KİTAP FUARI, KOCAELİ’NİN MARKASIDIR”
“Sayın Karaosmanoğlu’nun İnterteks fuarında daha geniş bir alanda, park ve zemin problemi olmadan geniş ve daha özverili şekilde Kitap Fuarı’nı gerçekleştirdiğini söylemiştik. Kitap Fuarı, Kocaeli’nin markasıdır. Biz Kitap Fuarı’yla gurur duyuyoruz. Bunu ortaya koyanlara da teşekkürümüzü sunduk.”
“KİTAP FUARI’NDA 3 KEZ DÜŞME TEHLİKESİ İLE KARŞILAŞTIM”
“Kitap Fuarı’na arkadaşlarımızla gittik. Otoparka bir zemin oluşturulmuş. Oradaki kaldırım ve tümseklerin vermiş olduğu kot farkından kaynaklı ben 3 kez düşme tehlikesi ile karşılaştım. Bir öncekine göre kıyasladığım zaman yönlendirmeler ve solanlarla ilgili çalışmalarda da sıkıntı vardı. Kocaeli Kitap Fuarı dediğimizde Türkiye genelinde ses getiren bir projenin çadırda olması çok mantıklı ve vizyoner gelmedi bana.”
“ÇOK CİDDİ ANLAMDA BİR BÜTÇE AYRILMIŞ”
“Dip çamuru projesi ile ilgili bir sürü soru işareti var. Yanlış hatırlamıyorsam bütçesi 3,5 katrilyon galiba. Çok ciddi anlamda bir bütçe ayrılmış. Kendilerini dinlediğimiz ve araştırdığımız kadarıyla bu proje dünyada ilk defa burada yapılıyor. Daha önce hiç denenmemiş bir proje. Dolayısıyla dip temizliği yaparken çıkartılan çamurun ne şekilde transferi gerçekleşiyor. Bir çukur açılmış. Galiba o çukurun içerisine atılacakmış. Uzmanlardan bir takım görüş ve fikirler alınmıştır ama önümüzde örnek yok.”
“BİR SORU İŞARETİ VAR”
“Dünyada ilk defa yapıldığı için riskli bir yatırım olarak görüyorum. Güzel bir yatırım mı? Yatırım. Ama sayın Cumhurbaşkanının, ‘Kemerleri sıkacağız’ dediği bu dönemde bu kadar parayı yatırmak elzem miydi? Orası bir soru işareti. Çıkartılan çamurun o çukura doldurulduktan 10-20 sonra toprak ve canlı ile olan etkileşimi nasıl analiz edildi? Ya da nasıl bir öngörüde bulunuldu? Oradaki kimyasalların bize sunacağı şey ne olacak? Burada bir soru işareti var.”
“TOPRAĞI KOYDUĞUMUZ ZEMİN ÜZERİNE İMAR VERECEK MİYİZ VERMEYECEK MİYİZ?”
“Deprem bölgesiyiz. Kimyasal bir toprağın çıkartılan başka bir toprak zemininde nasıl bir uyum sağlayacak? Kayganlık oluşturacak mı? 10 yıl sonra toprağı koyduğumuz zemin üzerine imar verecek miyiz vermeyecek miyiz? Bunlar gerçekten bir soru işareti ve muamma. Bunlar Kocaeli’nin menfaatine sorular. Eleştirmiş olmak için eleştirmedik.”
“BENİMLE AYNI GÖRÜŞTE OLAN AK PARTİLİ ARKADAŞLAR VAR”
-Nasıl tepkiler aldınız?
“Kitap Fuarı ile ilgili benimle aynı görüşte olan AK Partili arkadaşlar da vardı. Gözlerini kapatmış kişiler de bu işin farkında sadece itiraf edemiyorlar. Verdikleri tekiden ben onu anlıyorum. Dip çamuru ile ilgili de bizimle aynı görüşte olanlar var. Evet soru işaretleri var. Özellikle tasarrufa gidildiği bu dönemde, paranın olmadığı dönemde bu projenin bu kadar büyük ve bu kadar bütçeli olması, soru işaretlerinin olmasını çok doğru bulmadık.”
“TAHİR BEY’İN ORADAKİ GÖRÜŞÜNÜ DESTEKLİYORUM”
“Geçtiğimiz günlerde Tahir Bey sahillerde sanayileşmenin önüne geçilmesi ile ilgili limanlar hakkında bir açıklama yapmış. Bence mantıklı. Oradaki görüşünü destekliyorum. Ben de daha önceki açıklamalarımda bunu dile getirmiştim. Zaten deprem bölgesiyiz. Yan yana çok fazla canlı bomba içeren birtakım şeyler var.”
“TAHİR BEY’İN SÖYLEMİYLE BİZİM PARTİ SÖYLEMİMİZ UYUŞUYOR”
“Petkim, Tüpraş, Safiport hepsi yan yana. 99 depreminde Tüpraş’ın bize yaşattığı süreci de hatırlıyoruz. Dolayısıyla bu kadar tehlikeli madde içeren firmaların bu kadar sık aralıklarla Körfez’in etrafında dizayn edilmesini Kocaeli’ye yapılmış bir haksızlık olarak düşünüyorum. Sanayileşmenin ya da liman kenti olmanın önüne geçilsin demiyorum. Sanayileşmeyi ve üretimi destekleyen bir partiyiz. Ama bunun kontrollü bir şekilde oradaki halkı da tehlikeye atmadan dizayn edilmesi yönünde fikrimiz var. Dolayısıyla Tahir Bey’in söylemiyle bizim parti söylemimiz uyuşuyor. O konuda kendisine katılıyoruz.”
“HAREKET ALANININ ÇOK SINIRLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
-İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’i başarılı buluyor musunuz?
“O kendi siyasi partisinin takdiridir. Sonuçta 12 ilçe belediyesi içerisinde ve büyükşehir AK Parti’deyken merkezdeki bir partinin hareket alanının çok sınırlı olduğunu düşünüyorum. Bu sınırlı hareket alanı içinde mücadele verdiğini düşünüyorum. Mücadelesinin yeterli olup olmadığını kendi partisi ve İzmit halkının takdiridir.”