Kocaeli Haber - Tarihi değerlerine sahip çıkan İzmit Belediyesi, İzmit’e bir müze daha kazandırdı, Akçakoca Mahallesi’nde bulunan Şehr-i İzmit Kafe’yi kahve severleri bir araya getirecek yaşayan bir müze haline dönüştürdü. Bu dönüşümle birlikte Şehri İzmit Kafe artık İzmitlilerin en güzel manzara eşliğinde ve en keyifli dakikalarını geçirebileceği bir buluşma noktası haline gelecek.
“GÖREVE GELDİĞİMİZDEN BERİ GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ BURADAYDI”
Aynı zamanda bu bölge çok ciddi yatırımların yapıldığı eski İzmit hatıralarını taşıyan, eski İzmit evlerinin de bulunduğu bir çok restorasyon projelerinin yapıldığı ama ne yazık ki hak ettiği değeri bir türlü alamayan bir yerdi. O turizm cazibesini bir türlü çekemeyen yapıların fonksiyonel kullanılamaması nedeniyle yerli ya da yabancı gelen turist sayısının ne yazık ki çok az olması ya da ilgi çekememesi nedeniyle göreve geldiğimizden beri gözümüz kulağımız buradaydı.
“KAHVE MÜZESİ TADINDA GEZİLEBİLECEK BİR MEKAN”
Önce yapıları geri almaya çalıştık. Çünkü bizim kullanımımızda değildi. Başka kişilerin tasarrufuna verilmişti. Geri aldıktan sonra hepsine ayrı ayrı fonksiyon yüklemeye çalıştık. Burasını önce sosyal tesis yapmıştık ama bugünden itibaren artık kahvenin mekanı güzel hatırlı kahvelerin içilebileceği bir mekan haline getirmek istedik. Ve sadece kahve içilebilecek yer değil bir kahve sergisi ve kahve müzesi tadında gezilebilecek bir yer.
“İNSANLARIN KAHVE İÇERKEN GEZEBİLECEĞİ BİR YER”
Bu muhteşem yer 600 yıllık hamam sadece bir hamam olarak kalmasın. Çalışma arkadaşlarımın o müthiş emekleriyle birlikte hamam kısmı bundan sonra güzel kahve sergisi ve müze unsurlarına sahip olacak. İnsanlar kahve içerken gezebileceği görebileceği o hatırı yaşayabileceği, müzeleştirme anlamında da çabamızın bir göstergesi olacak.
“5. MÜZEMİZ OLACAK”
Bu bölgede Şehri İzmit 5. Müzemiz olacak. Geri aldıktan sonra bütün yapılara yeni yeni fonksiyonlar yükledik. Özellikle iç kale çevresi canlandırma kapsamında müze alanlarımızda tarihi dokunun canlandırılması için Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evimizle başlamıştık. Daha sonra Kadın Hafıza Merkezi, Zübeyde Hanım Konağı ile beraber dantel sergisi ve müzesiyle devam ettik. Daha sonra İzmit’in İzleri tarihi konağı dönüştürdük, orası da artık gezilebilecek bir müze haline geldi. 6 Hasırlık Hatır Türk Kahvesi Sergisiyle birlikte burası da artık yaşayan bir müze statüsünde olmaya başladı. Ve hemen yanımızda yine restorasyonunu bizim tamamladığımız tarihi konağı Şiir ve Edebiyat Evi’ne çevirdik. Orası hem atölye hem de her yaş grubunun gezebileceği yine güzel görsellikte bir alan haline geldi.