Evden Eve Nakliyeciler Derneği ve Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) temsilcileri, yaz mevsimiyle birlikte hız kazanan taşınma sürecinde vatandaşların mağdur olmamaları için korsan firmalara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
"Deprem sonrası güvenli bölgelere göç arttı"
Evden Eve Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bağlar, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, bahar aylarının gelmesiyle birlikte taşınma sektörünün hareketlenmeye başladığını söyledi. İstanbul içi taşınmaların yoğunlaştığını ifade eden Bağlar, “Deprem sonrasında güvenli bölgelere taşınma talebi arttı. Özellikle İstanbul’dan Ege ve İç Anadolu bölgelerine göç gözlemliyoruz” dedi.
Bağlar, İstanbul içinde özellikle Bağcılar ve Zeytinburnu gibi ilçelerde hareketlilik olduğunu, vatandaşların yeni ve sağlam binaları tercih ettiğini aktardı. Dernek olarak taşınmak isteyenleri, web siteleri üzerinden yetkili firmalara yönlendirdiklerini söyledi.
"Depolamaya ilgi arttı, fiyatlar değişkenlik gösteriyor"
İstanbul içinde 2+1 dairenin taşınma maliyetinin 25 bin ile 35 bin lira, 3+1 dairenin ise 35 bin ile 45 bin lira arasında değiştiğini belirten Bağlar, fiyatların kat durumu, şehirler arası mesafe ve ek hizmetlere göre farklılık gösterdiğini ifade etti.
Son dönemde vatandaşların depolama hizmetlerine ilgisinin de arttığını vurgulayan Bağlar, “Vatandaşlar eşyalarını oda şeklindeki depolara koyuyor, anahtar kendilerinde kalıyor. 3+1 veya 4+1 evden daha küçük evlere taşınanlar, fazla eşyalarını depolarda saklıyor” diye konuştu.
"Taşıma sözleşmesi şart, sigorta kontrol edilmeli"
TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü ise yaz sezonu ve kentsel dönüşüm gibi etkenlerle taşınma işlemlerinin yoğunlaştığını belirtti. Tüketicilerin en çok eşya zararları, kayıplar ve fiyat artışlarından şikayet ettiğini ifade eden Güllü, “Taraflar arasında taşıma sözleşmesi düzenlenmeli. Bu sözleşme sayesinde taşıma ücretinden eşya durumuna kadar tüm detaylar kayıt altına alınarak mağduriyetler önlenebilir” dedi.
Güllü, taşıma işlemleri sırasında sigorta yapılmasının da önemli olduğunu belirterek, “Taşıyıcı firma sigorta yapmıyorsa, tüketici kendi sigortasını yaptırmalı. Poliçenin detayları kontrol edilmeli ve bir örneği saklanmalı” uyarısında bulundu.
"Yetkisiz firmalar araştırılmalı, belgeler kontrol edilmeli"
Korsan veya yetkisiz firmalara karşı uyarılarda bulunan Güllü, taşıyıcıların mutlaka yetki belgesi olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Değerli eşyalar için envanter listesi hazırlanarak taşıyıcıya imzalatılması gerektiğini de vurguladı.
Taşınma sırasında mağduriyet yaşayan tüketicilerin, 149 bin liraya kadar olan zararlar için tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerini kaydeden Güllü, bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise arabuluculuk sürecinin ardından tüketici mahkemelerine dava açılabileceğini sözlerine ekledi.