Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında sunum yapan Karahan, 2013 yılından bu yana farklı sektör ve ölçeklerden firmalarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Karahan, sadece bu yıl Bursa’da 117, son 5 yılda ise 1119 firma ile görüştüklerini vurguladı. Elde edilen bilgilerin karar alma süreçlerinde önemli rol oynadığını söyleyen Karahan, “Konjonktürel gelişmelerin yanı sıra yapısal sorunlar hakkında bilgi ediniyoruz. Reel sektör temsilcileriyle çift yönlü iletişim kuruyoruz.” dedi.
“Kira Ve Eğitim Kalemleri Hizmet Enflasyonunu Yükseltiyor”
Dezenflasyon sürecinin şoklarla bozulmasına izin vermediklerini vurgulayan Karahan, fiyat istikrarının kalıcı refahın anahtarı olduğunu söyledi. Karahan, “Enflasyonda düşüş genele yayılarak devam etmektedir. Ancak kira ve eğitim kalemleri hizmet enflasyonunu yukarı çekmektedir.” ifadelerini kullandı.
“Faiz İndirimleri Ancak Enflasyon Kontrol Altındayken Etkili Olur”
Kredi ve finans piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karahan, ticari kredi tahsili gecikmiş alacak oranının düşük seviyede olduğunu ve karşılıksız çek oranının temmuz ayında tarihsel ortalamasına yakın seyrettiğini aktardı. Karahan, “Faiz indirimleri ancak enflasyon kontrol altındayken etkili olabilir. Enflasyon beklentileri iyileştikçe kredi ve tahvil faizleri gerilemektedir.” dedi.
“Sıkı Para Politikası Rezervlere Olumlu Yansıyor”
Karahan, kur korumalı mevduattaki düşüşün sürdüğünü, Türk lirasına talebin güçlü olduğunu belirterek, sıkı para politikasının rezervlere olumlu yansıdığını söyledi. Fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının kararlılıkla süreceğini vurgulayan Karahan, “Kurul, politika faizine ilişkin adımları enflasyon görünümüne göre ihtiyatlı bir şekilde belirleyecektir.” dedi.