Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) eski Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ile Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras’ın yargılandığı davada erteleme kararı çıktı. “Zincirleme şekilde basın ve yayın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “zincirleme şekilde adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarıyla açılan davanın duruşması, İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, sanık avukatlarının talebi doğrultusunda savunma için süre vererek duruşmayı 6 Mart’a bıraktı. TÜSİAD davası, iş dünyası ve kamuoyunda yakından izlenmeye devam ediyor.
İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşma
Dava, İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanıklar Orhan Turan ve Mehmet Ömer Arif Aras katılmazken, her iki ismin avukatları salonda hazır bulundu. Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, önceki celsede sunduğu mütalaayı tekrar etti. Savcılık mütalaasında, sanıkların suçlamalar kapsamında cezalandırılmaları yönündeki talebini yineledi. TÜSİAD yöneticilerinin yargılandığı dava, hem hukuki boyutu hem de kamuoyundaki yansımaları nedeniyle dikkat çekti.
Savunma için süre talebi
Sanık Aras’ın avukatı Naim Karakaya, dosyada hâkim değişikliğinin ardından yeni delillerin toplandığını belirterek, savcılık mütalaasına karşı savunma hazırlamak için süre istedi. Avukat, dosyanın kapsamının genişlediğini ve yeni belgelerin ayrıntılı şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti. Mahkeme heyeti, bu talebi yerinde bularak sanık avukatlarına süre verdi. Böylece Orhan Turan ve Mehmet Ömer Arif Aras’ın yargılandığı dava, 6 Mart tarihine ertelendi.
İddianamede yer alan suçlamalar
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların Türkiye genelinde hukuki güvenliğin olmadığı, vatandaşların devlete yönelik güven sorunu yaşadığı yönünde beyanlarda bulunduğu aktarıldı. İddianamede, tutuklama, gözaltı ve kayyum atama gibi hukuki tedbirlerin toplumda huzursuzluk yarattığına dair açıklamaların yanıltıcı ve dezenformasyon içerikli olduğu öne sürüldü.
Aras’ın konuşmasının TÜSİAD’ın internet sitesinde yazılı ve görüntülü olarak yayımlandığı, sanıkların bulundukları konum ve sahip oldukları etki alanı sayesinde bu beyanların geniş kitlelere ulaştığı belirtildi. Savcılık, söz konusu açıklamaların ifade özgürlüğü sınırlarını aştığını ve kamu barışını bozmaya elverişli olduğunu savundu.
Talep edilen cezalar
İddianamede, Orhan Turan ve Mehmet Ömer Arif Aras’ın “zincirleme şekilde basın ve yayın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan 1 yıl 10 ay 15 günden 5 yıl 6 ay 15 güne kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep ediliyor. Ayrıca birleştirme talepli diğer iddianamede, “zincirleme şekilde adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçundan da 50 günden az olmamak üzere adli para cezası isteniyor. TÜSİAD davasının 6 Mart’taki duruşmasında savunmaların alınması bekleniyor.




