Piyasada panik yaratmak amacıyla dolaşıma sokulan asılsız spekülasyonlara karşı yatırımcıları uyaran İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, altın fiyatlarının geleceğine dair bilimsel verilere dayanan çarpıcı bir analiz paylaştı. Şener, yıl sonuna doğru gram altının 7.000 TL seviyelerini görebileceğini vurguladı.
'ÖLÜMCÜL KESİŞME' SÖYLENTİLERİNE KANMAYIN
Son günlerde yatırımcıyı korkutmak amacıyla piyasaya sürülen ve kısa vadeli hareketli ortalamaların uzun vadelilerin altına düşmesiyle oluşan "ölümcül kesişme" (death cross) iddialarına sert çıkan Prof. Dr. Şener, bu algı operasyonlarının altı boş olduğunu belirtti.
Bu tarz teknik verilerin şu anki tabloya uymadığının altını çizen uzman isim, "İçinde bulunduğumuz konjonktürde böyle bir senaryo kesinlikle geçerli değil. Son 1 yıllık zaman diliminde ons altın fiyatlarının 5.000 doların üzerinde kalıcı bir yer edinemediğini görüyoruz. Bu sebeple grafikte ölümcül bir kesişmeden bahsetmek teknik olarak imkansızdır" diyerek yatırımcıların yüreğine su serpti.
YÜKSELİŞİ FRENLEYEN 3 KRİTİK FAKTÖR
Altın fiyatlarının gerçek potansiyeline ulaşmasını engelleyen küresel dinamikleri detaylandıran Şener, piyasanın yönünü tayin eden üç ana maddeyi şöyle sıraladı:
-
FED'in Faiz Kararları: Piyasaların gözü kulağı Amerika'dan gelecek faiz sinyallerinde.
-
Fiziki Altın Talebi: Dünya genelindeki merkez bankalarının rezervlerini güçlendirmek adına hız kesmeden sürdürdükleri altın alımları.
-
Fonların Yön Değiştirmesi: Küresel dev yatırım fonlarının rotasını borsalardaki altın hisselerine çevirmesi.
Uzmanlara göre; ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine giderek 'güvercin' bir politika benimsemesi, bu üçlü baskıyı ortadan kaldıracak ve altında sert yükselişlerin fitilini ateşleyecek.
YIL SONU GRAM ALTIN İÇİN 7.000 LİRA HEDEFİ
Fiyatların halihazırda dip seviyelere tutunduğunu aktaran Prof. Dr. Şener, olağanüstü küresel bir kriz patlak vermedikçe mevcut destek noktalarının aşağı yönlü kırılmasını beklemediğini ifade etti.
Şener, yatırımcıların yakından izlemesi gereken kritik seviyeleri şu şekilde özetledi:
"Günümüz şartlarında ons altının taban bölgesinin 4.000 dolar seviyelerinde oturduğu net bir şekilde görülüyor. Şok edici gelişmeler olmazsa, ons bazında 3.900 - 4.000 dolar aralığı, gram altında ise 5.900 - 6.000 TL bandı adeta çelikten bir destek noktası konumunda. FED cephesinden radikal bir faiz hamlesi gelmediği müddetçe bu rakamların altına düşüş öngörmüyorum."
Makroekonomik göstergelerin bu şekilde devam etmesi durumunda yıl sonuna doğru emtia piyasasında büyük bir ralli bekleniyor. Ons altının yeniden 5.000 dolar direncini test edeceği öngörülürken, bu senaryonun gerçekleşmesiyle birlikte iç piyasada gram altının 7.000 liralık tarihi eşiği geride bırakması bekleniyor.
Bu bir haberdir yatırım tavsiyesi değildir




