Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ardından tercih yapmaya hazırlanan adaylara seslenerek üniversite tercihinin yaklaşık 40 yıllık çalışma hayatını etkileyebilecek önemli bir karar olduğunu vurguladı.

YKS TERCİH DÖNEMİ SINAV KADAR ÖNEMLİ

Uzun ve yoğun bir YKS hazırlık sürecini geride bırakan gençleri tebrik eden YÖK Başkanı Erol Özvar, tercih döneminin de sınav süreci kadar dikkatle yönetilmesi gerektiğini belirtti.

Üniversite tercihinin kişinin bütün hayatını tek başına belirlemeyeceğini ifade eden Özvar, doğru yapılan bir tercihin adaylara güçlü bir başlangıç, nitelikli bir eğitim ortamı ve meslek hayatına hazırlanabilecekleri önemli fırsatlar sunacağını kaydetti.

Özvar, adayların bölüm ve üniversite seçerken acele etmemesi gerektiğini belirterek kararların yalnızca puan, sıralama veya çevreden gelen tavsiyeler doğrultusunda verilmemesi çağrısında bulundu.

“KENDİNİZİ TANIYIN, UZUN VADELİ DÜŞÜNÜN”

YÖK Başkanı Özvar, YKS adaylarının o yıl popüler görünen programlar yerine ilgi alanları, yetenekleri ve uzun vadeli hedefleri doğrultusunda tercih yapması gerektiğini söyledi.

Adaylara programların ders içeriklerini, akademik kadrolarını, uygulama imkânlarını ve mezuniyet sonrası çalışma alanlarını dikkatle incelemelerini öneren Özvar, “Tercihinizi aceleyle, yalnızca çevrenizde duyduğunuz görüşlere veya o yıl popüler görünen programlara bakarak yapmayın. Kendinizi tanıyın, programları dikkatle inceleyin ve uzun vadeli düşünün” ifadelerini kullandı.

GELECEĞİN MESLEKLERİ TERCİHLERİ ŞEKİLLENDİRECEK

Çalışma hayatının yapay zekâ, biyoteknoloji, kuantum teknolojileri ve siber güvenlik gibi alanların etkisiyle büyük bir dönüşüm geçirdiğine dikkat çeken Özvar, gelecek yıllarda bazı mesleklerin önemini kaybedebileceğini, yeni meslek ve çalışma alanlarının ise ortaya çıkacağını belirtti.

Bu nedenle YKS tercih dönemindeki adayların yalnızca mezuniyet sonrası mevcut iş imkânlarına odaklanmaması gerektiğini ifade eden Özvar, tercih edilecek üniversite programlarının teknolojik gelişmelere ve değişen iş gücü koşullarına uyum sağlama kapasitesinin de değerlendirilmesini istedi.

DİPLOMA TEK BAŞINA YETERLİ OLMAYACAK

Yükseköğretim sistemini değişen teknoloji ve iş dünyasının ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırdıklarını aktaran YÖK Başkanı Özvar, üniversite öğrencilerini yalnızca bugünün değil, geleceğin çalışma hayatına hazırlamayı amaçladıklarını söyledi.

İş dünyasının artık yalnızca diploma sahibi çalışanlar aramadığını belirten Özvar; deneyim, takım çalışması, dijital beceriler, iletişim yeteneği ve problem çözme kapasitesinin de öne çıktığını kaydetti.

Bu kapsamda kısa süreli stajların yerine öğrencilerin çalışma hayatını doğrudan deneyimleyebileceği iş yeri temelli eğitim modelinin uygulanmaya başladığını ifade eden Özvar, pilot çalışmanın 185 programda yaklaşık 120 bin öğrenciyi kapsadığını açıkladı.

OSB MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA İSTİHDAM YÜZDE 90’I AŞTI

Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokullarının iş dünyasıyla yakın ilişki içerisinde eğitim verdiğini dile getiren Özvar, bu okullardan mezun olan öğrencilerin istihdam oranının yüzde 90’ın üzerine çıktığını bildirdi.

Robotik sistemler, akıllı tarım, dijital üretim ve ileri teknoloji alanlarında nitelikli teknik personele duyulan ihtiyacın arttığını belirten Özvar, adayların güçlü uygulama altyapısına sahip ön lisans programlarını da değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Özvar, bir programın değerinin yalnızca eğitim süresiyle ölçülemeyeceğini belirterek önemli olanın öğrenciye kazandırdığı bilgi, beceri, deneyim ve çalışma hayatıyla kurduğu bağ olduğunu vurguladı.

YURT DIŞINDA ÜNİVERSİTE SEÇECEKLERE DENKLİK UYARISI

Yurt dışında eğitim almayı planlayan YKS adaylarına da uyarıda bulunan YÖK Başkanı Erol Özvar, tercih edilecek üniversitenin YÖK tarafından tanınıp tanınmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

YÖK tarafından tanınmayan yükseköğretim kurumlarından alınan diplomalara denklik verilemeyeceğini hatırlatan Özvar, adayların mağduriyet yaşamaması için tercih öncesinde resmî kaynaklardan bilgi edinmesini istedi.

2026 YKS TERCİH DÖNEMİ BAŞLADI! VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE EN PAHALI BÖLÜMLER AÇIKLANDI
2026 YKS TERCİH DÖNEMİ BAŞLADI! VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE EN PAHALI BÖLÜMLER AÇIKLANDI
İçeriği Görüntüle

AİLELERE “BASKI KURMAYIN” ÇAĞRISI

YÖK Başkanı Özvar, YKS tercih döneminde ailelerin de önemli bir sorumluluk taşıdığını belirtti. Ailelerden gençlerin ilgi alanlarını ve hedeflerini dikkate almalarını isteyen Özvar, adaylara rehberlik edilmesi ancak tercihleri konusunda baskı kurulmaması gerektiğini söyledi.

Özvar, “Gençlerimizi dinleyelim, rehberlik edelim fakat baskı kurmayalım” diyerek üniversite tercihinin adayın yetenekleri, beklentileri ve geleceğe ilişkin hedefleri doğrultusunda yapılması gerektiğini ifade etti.