Kocaeli’de son dönemde kamuoyunda en çok tartışılan konuların başında gelen et fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalar geldi. Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler, Tavukçular ve Evcil Hayvan Bakımı Esnaf Odası Başkanı İsmail Şalgam, et fiyatlarındaki artışın kasaplarla alakalı olmadığını belirterek Türkiye’de hayvan sayısının yetersiz olduğu için ithalatın zorunlu hale geldiğini söyledi. Şalgam, Kocaeli’de toplam 5 bin kişinin et sektörüyle geçimini sağladığını da vurguladı.
“Hayvan Sayısı Yetersiz, İthalat 13 Yıldır Sürüyor”
Türkiye’de et tedarik sürecinin uzun yıllardır aynı şekilde işlediğini aktaran Şalgam şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de hayvan sayısı yetersiz olduğu için yurt dışından ithalat yapılıyor. Yıllık bin dolar karşılığında alım gerçekleştiriliyor ve bu süreç 13 yıldır devam ediyor. Angus tipi dişi hayvan köylüye veriliyor ve bir yıllık bakım desteği sağlanıyor. Başvurular Tarım İl Müdürlüğü üzerinden gerçekleştiriliyor. Tarım Bakanlığı her veteriner başına 25 dişi hayvan veriyor.”

“Fiyatlar Son 8 Ayda Yüzde 10 Arttı, Yeni Artış Bekliyoruz”
Et fiyatlarının neden yükseldiğine de değinen Şalgam, piyasa gerçeğinin belirleyici olduğunu ifade etti:
“Son 8 ayda fiyatlarda yaklaşık yüzde 10 artış yaşandı. Bu koşullara bağlı olarak yeniden bir artış bekliyoruz. Üreticiyi, halkı ve esnafı düşünmek zorundayız.”

“Kasaplarda İthal Et Yok”
Bazı vatandaşların kasaplardaki etlere yönelik iddialarına da net yanıt veren Şalgam:
“Türkiye’de hiçbir kasapta ithal ürün bulunmuyor. Et ve Süt Kurumu ile Hakmar Kocaeli’nin her bölgesinde çalışıyor. Kıyma şu an 750-800 TL, kuşbaşı 850 TL, antrikot 1250 TL, bonfile 1500 TL. Vatandaş ‘et kokuyor’ diyerek küçükbaş tüketmiyor. Oysa küçükbaş tüketimi artsa et sıkıntısı yaşamayız. Bugün dananın kemikli fiyatı 500 TL; yani kıyma 500 TL’ye satılamaz.”
“Mezbahalar Modern Hale Getirildi — Hedef Gebze, Dilovası Ve Körfez”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin mezbahacılık alanında önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini söyleyen Şalgam:
“İzmit’te 200 hayvan kapasiteli çok güzel bir mezbaha yapıldı ve dünyadan bile ziyaretler geliyor. İzmit ve Kandıra’da mezbaha var, Karamürsel’de de mevcut. Hedefimiz Gebze, Dilovası ve Körfez bölgesine de mezbaha kazandırmak.”
“Kocaeli’de Bu Sektörden 5 Bin Kişi Ekmek Yiyor”
Kocaeli’de et sektörü ekonomisinin büyüklüğüne de dikkat çekildi:
“Kentte 1000 esnafımız var ve toplamda yaklaşık 5 bin kişi bu sektörden geçimini sağlıyor. Odamıza bağlı petshop işletmecilerimiz de var, onlara da destek veriyoruz.”

“Hayvan Varlığı Artıyor, Yeni Destekler Yolda”
Şalgam, üreticiye yönelik belediye desteklerini de hatırlattı:
“Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yem, tohum ve arpa desteğinin yanı sıra 2 yıl önce damızlık koç dağıttı. 35 adet manda desteği sağlandı. Kocaeli’de 121 bin büyükbaş, 86 bin 555 küçükbaş hayvan bulunuyor. Süt üreticileri için de sürpriz çalışmalarımız yolda.”

Odamızın Tavsiyesi Üzerine Ürünlerin Satış Fiyatları Şu Şekildedir:
| Ürün | Fiyat |
|---|---|
| Dana kıyma | 750 ₺ |
| Yağsız kıyma | 820 ₺ |
| Dana kuşbaşı | 850 ₺ |
| Dana biftek | 1000 ₺ |
| Dana antrikot | 1100 ₺ |
| Dana bonfile | 1500 ₺ |
| Dana kemikli | 650 ₺ |
| Dana sucuk | 900 ₺ |
| Kuzu kol | 800 ₺ |
| Kuzu but | 820 ₺ |
| Kuzu gerdan | 780 ₺ |
| Kuzu kaburga | 780 ₺ |
| Kuzu kemiksiz | 1200 ₺ |
| Kuzu pirzola | 1700 ₺ |
| Kuzu lokum | 1700 ₺ |
| Kuzu küşleme | 1700 ₺ |




