GASTRONOMİ PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEK

Bugüne kadar Mardin başta olmak üzere çevre bölgelerde kadınların mültecilerin yerel çiftçilerin ve çocukların daha iyi bir sosyal yaşama sahip olması için gastronomi temelli birçok projeyi hayata geçiren Ebru Baybara Demir 100 bin Euroluk ödülü kazanırsa Mardinde kadınlara ve gençlere meslek edindirmek ve geleneksel mutfak kültürünün devamlılığını sağlamak için gastronomi enstitüsü projesini hayata geçirecek.

Hazırladığı tabağı bölgesinde değişimleri hayata geçiren projelere dönüştüren şeflerin değerlendirildiği yarışmada bu yıl finalde Ebru Baybara Demir ile beraber Peru Danimarka İspanya Avustralya Norveç Kongo ve Amerikadan şefler yarışıyor.

BIR ŞEFIN İŞI TABAKTA DEĞIL TOPRAKTA BAŞLAMALI

Yeniden başlamak için herkes İstanbula gelirken o 23 yaşında Mardine topraklarına döndü Mardine inandı İnandığı toprağa yüreğini ekti o topraktan nice cesur yürekler biçti. Son 20 yıldır Mardinde gerçekleştirdiği projelerle sadece Türkiyede değil Japonyaya kadar dünyanın birçok ülkesinde sosyal girişim projesine esin kaynağı olan aldığı ödüllerle Türk mutfağını ve Türk kadınlarını dünyaya duyuran Baybara Demir bir şefin işi tabakta değil toprakta başlamalı diyor.

Dünyada gıdaya erişimin giderek zorlaştığı günümüzde biz şefler toprağımızda yetişen ürünün yetiştiği toprağın yetiştiren çiftçinin yetiştirdiği koşulların iyileştirilmesinden sağlıklı ve sürdürülebilir olmasından sorumluyuz. Yaptığımız tabağın sadece içinin değil altının dolu olması gerektiğine inanıyorum. Artık tabağınızın lezzetinin yanı sıra ne kadar toplumsal faydaya dönüştüğü önemli.

Mardin Gastronomi Enstitüsü projesini bölgenin yüzünü değiştirme gücü olan kültürel beceriye dayalı ekonomi modeli olarak tanımlayan Baybara Demirin 20 yıl önce 21 kadını arkasına alarak kurduğu Cercis Murat Konağı bölgenin kadınlarına bildikleri en iyi işten yemek yapmaktan başlayarak bir şehrin ekonomisini nasıl değiştirebileceklerini kanıtlamış oldu.

HER ŞEY DÜNYADAKI ÇOCUKLARIN BIR TABAK SAĞLIKLI GELECEĞE SAHIP OLMASI IÇIN

Mardinli kadınların hayatını değiştiren Ebru Baybara Demir 800 bin nüfuslu şehrin mülteci göçü almasıyla topraktan sürdürülebilir gelir kaynağı yaratmak için yeni projeleri hayata geçirmeye başladı. Mardin halkını tohumdan ürüne üründen ekonomiye ekonomiden atık yönetimine uzanan Topraktan Tabağa projesinin bir parçası haline getiren Baybara Demir bu dönemde adını Mardinde en yaygın yetişen buğday türünden alan Sorgül ile hem yerel halka hem de mültecilere yeni bir yol açtı. Suriyede tarımın Türkiyeden neredeyse 70 yıl daha geride olmasına rağmen mültecilerin toprağı temizleme yöntemleri susuz ve gübresiz tarım konusunda bilgilerini fark eden Baybara Demir Sorgülün yeniden canlandırılmasında ve iyi tarım uygulamalarında özellikle kadın mültecilerin de dahil olduğu projeyi hayata geçirdi. Suriyeli kadınların bilgilerinin sürdürülebilir tarım politikalarına katkı sağlaması amacını taşıyan proje Türkiyenin en büyük yerel tohum projesi haline geldi. BIRLEŞMIŞ MILLETLER GIDA TARIM ÖRGÜTÜ FAO ve BIRLEŞMIŞ MILLETLER YÜKSEK MÜLTECI KOMISERLIĞI UNCHR TÜRKIYE CUMHURIYETI GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ve TÜRKIYE CUMHURIYETI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLIĞI tarafından desteklenen projelerde 6 ay gibi kısa bir sürede 350 kadın istihdam edildi. Şu anda sayısı 4e ulaşan Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile yürütülen projenin diğer bir hedefi de yerel ve Suriyeli mülteci kadın çiftçilerin toplumsal entegrasyonu ve istihdamına olumlu katkıda bulunmak. Bu kapsamdaki mesleki ve iş başı eğitim faaliyetlerinin yine Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile birlikte yürütülmesi öngörülüyor.

GERÇEK TOHUM TOPRAĞA BEREKET BIZLERE ŞIFA ÇOCUKLARIMIZA GELECEK DEMEK

Harranda 160 kişiye mutfak eğitimi veren Baybara Demir eğitmen olarak yetiştirdiği 6 kadının işbaşı eğitimlerini ise İstanbuldaki Eatalyde tamamladı. Bu kadınlardan 3 tanesi halen Eatalyde çalışıyor. Okuma yazması dahi olmayan pamuk tarlasında geleneksel aile işçisi olarak çalışan kadınlar İstanbul ve Fransa Lyonda gerçekleştirilen Sirha Gastronomi Fuarına katılarak ulusal ve uluslararası tecrübe kazandılar ve fuarlarda yaptıkları yöresel yemekleri ile büyük beğeni topladılar.

Gerçek tohum toprağa bereket bizlere şifa çocuklarımıza gelecek demek diyen Baybara Demir aynı zamanda Yaşayan Toprak Yerel Tohum Arı ile Yaşam Devam Ediyor Ekmek Atölyesi Halep Sabunları Projesi Atık Yönetimi Ortak Dilimiz Toprak Olsun Çocuk Ve Tarım ve Cercis Murat Konağı Mutfak Okulu projelerini ve kuruculuğunu üstendiği Hayatım Yenibahar ve Şükraan Tarımsal Kalkınmayı ve Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği ile Mezopotamyanın verimini sürdürülebilir kılmaya çalışıyor.

Kaynak: Haber Merkezi