Kocaeli Sanayi Odası’nın eylül ayı meclis toplantısına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan konuk oldu.

Ekonomi ve Kocaeli konusunda değerlendirmelerde bulundu;

“Son 15 yılda Kocaeli’ye yapılan proje maliyeti 6 milyar 880 TL’dir. Helali hoş olsun, yapılanlar ortada”

Toplantıda ise dikkatimi çeken ise Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşmaları oldu.

İş dünyasında çoğunlukla gördüğüm, “Nereden överim, şuradan biraz öveyim” gibi bir üslup kullanmadığı gibi nereden bulsam da siyasi olarak yıpratsam derdinin olmadığı çok açık hissettim.

Ekonomiyi siyasallaştırmadan,

Cesur,

Tarafsız,

Rakam vererek, ekonomi noktasında uyardı.

Mesajlarının altında, büyürsek beraber batarsak aynı gemideyiz mesajı vardı.

Bu tarz toplantılarda konuşulan konular, iş adamları için fırsattır.

“Nasılsın, iyi misin” faslından çok sorunlar masaya yatırılması ve çözüm bulunmalıdır.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’da kent adına ne bekleniyorsa, iş dünyası ne konuşmak istiyorsa Bakan Ahmet Arslan’a sıraladı;

Körfez İlçemizin de 3. Köprü Otoyoluna bağlanmasını istiyoruz

-Kuzey Marmara Otoyolu projesinin bizi ilgilendiren Kurtköy-Akyazı kesiminin ihalesi yapıldı ve inşaatı başladı. Sadece Dilovası’nın kuzeyinden bir bağlantı var. GOSB, Güzeller OSB, Plastikçiler OSB ve TOSB’dan da bağlantı istiyoruz. OSB’lere verilen bağlantı planlanan haliyle, Gebze’deki OSB’lerin ihtiyacına cevap vermiyor. Yeni bir planlama talep ediyoruz Ayrıca, Körfez İlçemizin de 3. Köprü Otoyoluna bağlanmasını istiyoruz.

Köseköy-Gölcük-Gemlik istikametinde, bir demiryolu

-Hükümet programında yer alan Güney Otoyolu projesinin 2018 yılının ilk yarısında ihale edilmesini talep ediyoruz. Ayrıca Köseköy-Gölcük-Gemlik istikametinde, bir demiryolu hattının planlanması gerektiğini düşünüyoruz. İstanbul istikametindeki Gebze OSB otoyol bağlantı gişesinde yapılan girişimin, Kocaeli istikameti için de yapılmasını talep ediyoruz.

  TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin kurulmasından büyük memnuniyet

-Yılport Ankara arası taşıma maliyeti demiryolu ile  46,7 TL /ton,  süresi 2 gün, kılçık hat olsa demiryolu ile 19,7 TL/ ton’a düşüyor. Karayolu ile ise  60 TL/ton süresi 6 saat,   Buradan ülkemizde eksik olan tüm faktörler giderilirse, demiryolu ile taşımanın, karayolundan yüzde 66 daha ucuza yapılabileceğini görüyoruz. Bunun ilk aşaması demiryollarının serbestleşmesidir. Öncelikle geçtiğimiz yıl Haziran ayında TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin kurulmasından büyük memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim.

Limanlar ve OSB’lerin hiç birinin demiryolu bağlantısı yok

-OSB’ler ile limanların demiryolu ile bağlantısının yapılmasıyla, Anadolu’daki istenen sanayileşme sürecinin hızlanacağını ve bunun sanayiye verilen en büyük teşvik olacağını düşünüyoruz.  Bölgemizden geçen (İstanbul-Ankara) yüksek hızlı tren hattına paralel yük ve banliyö taşımacılığı için 3’üncü hat talebimiz kabul edilmişti.  Ayrıca Gebze-Köseköy arasında, üçüncü hatta ilave yeni bir dördüncü hattın planlanmasını ve coğrafi olarak müsait olan bölgelerde yapılmasını talep ediyoruz. Köseköy – Yavuz Sultan Selim Köprüsü Yeni Demiryolu projesine paralel, sadece yük taşımacılığının yapılacağı bir demiryolu hattının da planlanmasını istiyoruz.  Malumunuz, yük taşımacılığında ilimizdeki limanlar ve OSB’lerin hiç birinin  demiryolu bağlantısı yok.

İlave iltisak hatlarına ihtiyacımız var

-TCDD tarafından başlatılan iltisak hattı çalışmalarının, biran önce yapım aşamasına geçmesini talep ediyoruz. Ancak ilave iltisak hatlarına ihtiyacımız var. Kısa vadede Darıca ve Köseköy arasında, kesintisiz olması mümkün gözükmeyen dördüncü demiryolu hattının, sanayi kümeleri ve limanlarla kılçık hatla bağlanmasını bekliyoruz. Eğim sorunu nedeniyle 4’üncü hattan bağlantı yapılamaması durumunda ise orta vadede  Dilovası ve Gebze’nin kuzeyindeki 9 OSB’ye, Köseköy-Yavuz Sultan Selim Köprüsü Yeni Demiryolu hattına bağlantı yapılmasını talep ediyoruz. 2011 yılında sivil havacılığa açılan Cengiz Topel Havaalanımızdan 3-4 İlimize günlük düzenli seferlerin yapılmasını istiyoruz.

Büyükşehir’e yatırımları için teşekkür ediyoruz

-Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin kendi finansmanı ile önemli yatırımlar yaptığından bahsetmiştim. Kendilerine buradan tekrar teşekkür etmek istiyorum. Yatırım maliyeti 2,2 milyar TL olan “Darıca – Gebze – OSB’ler arasındaki metro hattı” projesini başlatmak için finansman desteği istiyoruz. Bakanlık tarafından uygun görülen, takribi 5 milyar TL maliyeti olan “Körfez – Köseköy arası metro hattı projesi”nin bütçeye konularak finansman temin edilmesini talep istiyoruz. Ayrıca bu hattın Gebze’ye ve Cengiz Topel’e kadar uzatılarak, bütçelenmesi ve ihale edilmesini istiyoruz. Bu finansmanın; biraz evvel bahsettiğim 7,5 milyar TL ile sağlanabileceğini görüyoruz. Sadece 1 yıllık bu farkla, ilimizin tüm altyapı ihtiyaçlarını kısa sürede tamamlayabiliriz.

Yalova-Köseköy arasında hafif raylı sistem yapılması

-Bu projelere ilave henüz kamuoyu ile paylaşmadığımız, yeni bir önerimizi de size sunmak istiyorum. Kocaeli Körfez etrafına konuşlanmış olmasına rağmen, deniz taşımacılığı yeteri kadar efektif olamıyor.35 km mesafeli Karamürsel-İzmit arası vapur seferleri var. 2,5 saat sürüyor. Gece çok güzel, ama efektif değil. Körfez’in kuzeyinde Köseköy-Gebze arasında metro hattı ve Körfez’in güneyinde Yalova-Köseköy arasında hafif raylı sistem yapılması halinde şehir içi trafiği çok rahatlar. Bu şekilde; Karamürsel-Hereke, Değirmendere-Körfez ve Gölcük-Derince arası hızlı taşıma ile denizyolu ulaşımını çok daha efektif hale gelebilir. Değirmendere Yüzbaşılar ve Körfez yarış pisti arasında, Harem-Sirkeci arası yapılan arabalı vapur seferlerinin benzerini öneriyoruz. Bu seferler için arazi de uygundur. Gerekirse Oda olarak işletilmesine talip olabiliriz”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu hakkında son günlerde ortaya atılan iddialar, özel hayatıyla ilgili konular kadar keşke kent adına yıllarca fayda sağlayabilecek bu konularda gündem olsaydı.

İşte Avrupa, ABD o ne yaptı bu ne yaptı söylemlerinden çok ülke adına birşeyler yapmayı masaya yatırdıkları için bu noktalar.

Biz ne zaman kısır döngülerden kurtulacağız.

Bu talepler KSO Başkanı Zeytinoğlu’nun kendi meselesi değil, bunlar yapılırsa sadece Sayın Zeytinoğlu’da faydalanmayacak.

İş dünyasının beklentileri taleplerini sıraladı.

İnanıyorum ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu beklentiler gerçek olsa çok mutlu olurdu.

Hatta bu beklentilerden haberi olsa hemen başlayın derdi.

Çünkü 2023 hedefi bu yatırımlardan geçiyor.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun eksi yönleri eleştirme söylemlerine, taleplerine siyasi bir yıpratma operasyonu olarak bakarsanız büyük bir hataya düşersiniz.

Hatta illa altında bir siyaset arıyorsanız?

Ben derim ki bizim muhalefette KSO Başkanı Zeytinoğlu’nun dilini kullanmalı.

Doğruya doğru, yanlışa yanlış.

İyi yapıyorsa hükumete hakkını vermeli, kötü yapıyorsa eksik diyebilmelidir.

Bu tarz muhalefet anlayışı, hükumeti de üretmeye itecektir.

O yüzden Sayın Zeytinoğlu’nu kutlamak lazım.

Bu çizgiden ödün vermemeli…