AHMET AKÇAALAN'IN KÖŞE YAZISI
Efsane bir Kızılderili sözü vardır;
"Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak."
Evet oraya doğru gidiyoruz.
O dönemin ırmak, ağaç, balık kavramları bugün karşımıza buğday, domates, salatalık, hayvan olarak karşımıza çıkacak.
Bu sadece ülkemizin meselesi değil,
Dünyada bir gıda krizi tartışması zaten var.
****
Türkiye ise tarım ve hayvancılıkta şanslı bir ülkeydi.
Ülkeydi diyorum çünkü hepimizin ezberlediği “Kendi kendine yetebilen bir ülke” cümlesi ve her bölgesinde bir ürün yetişen yerli malı haftasında uygulanan Türkiye haritası mutlaka akıllara gelecektir.
Ne oldu?
Neden bu noktayız?
Bunları geniş kapsamlı sorgulama zamanı gelmedi mi?
Savunma sanayisinde, ihracatta sınıf atlatan hükümet eğitim ve tarım konusunda bence sınıfta kaldı.
Özellikle tarım politikasının doğru olduğunu savunacak birileri var mı gerçekten merak ediyorum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ekilmemiş tek karış toprak kalmayacak üretim devam edecek” sözünü önemsiyorum ama nedense bu söz tabana inemiyor.
Bürokraside yıllardır görmediğimiz sıkıntılar yaşanıyor.
Tarım ve hayvancılık konusunu sanayi ve ihracatın gerisini attık. Attık da bu iş böyle olmaz. Gün gelir paramız olur ancak alacak salatalık, domates, hayvan bulamayız.
****
İşte bu sıkıntıya gazetemize ziyaret eden İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan dikkat çekti. Dikkat çekmek az kalır haykırdı;
Karaaslan’ın bazı açıklamalarını sizlere aktarmak istiyorum;
-50 YAŞIN ALTINDA ÇİFTÇİMİZ KALMADI!
*Öyle bir durumdayız ki 50 yaşının altında çiftçimiz kalmadı. En büyük sıkıntımız 50-60 yaşının üzerindeki üreticilerimiz ile tarım yapmaya çalışıyoruz”
-TAHIL ÜRÜNLERİNE YÖNELMELİYİZ
*En temel madde gıda maddesi. Bugün tahıl ürünleri, hayvansal yem bitkiler, bunlarla ilgili üretim yapmamız lazım. Elbette ki durumumuz iyi olsun ki ihtiyaca göre aromatik bitkilere yönelmemiz lazım. Kocaeli’de aromatik bitkilerde pek bir verim elde edemiyoruz. Bizim tahıl üretimine ağırlık vermemiz lazım.
-KURBAN FİYATLARI YÜZDE 50’ NİN ÜZERİNDE ARTTI
*Bizim şuan yeterli derecede kurban sıkıntımız yok ama kurban fiyatları geçtiğimiz yıllara göre yüzde 50’nin üzerinde arttı. Tabi küçükbaş, dişi, dana değişiyor kurban fiyatlarında
-ÜRETİCİ BULABİLECEK MİYİZ?
*Kandıra bölgesine gıda ve organize sanayisi yapılıyor. Çok güzel bizim istediğimiz bir sanayi. Ben bunu destekliyorum ama bizim o gıda sanayisine verebileceğimiz ürün ne olacak onu merak ediyorum. Oraya o ürünleri yetiştirecek üretici bulabilecek miyiz?
-TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDE SIKINTILAR YAŞIYORUZ
*Tarım İl Müdürlüğü’nde maalesef biraz sıkıntılar yaşıyoruz. Ben sahada daha çok çiftçi ile haşır neşir olmalarını istiyorum.
****
Her başlık uzun uzun tartışılmalı…
Kendi aramızda konuşurken hep şunu söylüyoruz;
“Öncelikle sanayi şehri kimliği altında tarım ve hayvancılığı kenara itmemeliyiz”
Bu şehirde 25 bin kayıtlı çiftçi var.
Taşıma suyu gibi arada desteklemek yerine bence onların bildikleri ve kendilerinin ürettikleri alanda desteklemeli alış garantili üretime sevk etmeliyiz. Yani ihtiyacımız olan bir sistem…
Düşünün Kocaeli’nin ihtiyacı olan domatesi bu topraklarda üretebilsek…
Yetkisi ve görevi değil ama şehrin abisi büyükşehir olduğu için bunu yapsa yapsa büyükşehir yapabilir.
Örtülü tarımı yaygınlaştırabilsek…
Köylümüzün garanti iş algısını belediye üzerinden tarım işçisi alarak kırsak…
Seka Park A.Ş bu alanlara da yönelse…
Kocaeli, kendine yetecek domatesi, salatalığı yetiştirebilir mi? Antalya’nın dışında bunu bölgemize başarabilir miyiz?
Diyeceksiniz kardeşim sanayi şehri bende size derim ki;
Ak Parti’nin önemli isimlerinden biri ile sohbet ettiğimde Kullar Ovası’na dikkat çekti; “Değil bize, Marmara Bölgesi’ne bakardı”
Şimdi o Kullar Ovası’nın durumunu biliyorsunuz zaten…
Kimler bu noktaya getirmesine sebep ise üzerlerinde vebal vardır.
Koruyamadınız Kullar Ovası’nı…
Alınan her karar gelecek yılları nasıl etkiliyor düşünün.
Geç mi kaldık, hayır.
Sanayi, şehirleşme, fuar, spor derken biraz tarımı geriye mi attık diye düşünsek.
Ben kendi adıma bir karar aldım kim tarım ve hayvancılığa dair en ufak bir adım atsın o kişiyi duyurmak için elimden geleni yapacağım.
Birileri diyecek ki Kocaeli sanayi şehri ne tarımı ne hayvancılığı…
Siz böyle demeye devam edin. Böyle giderse belki paramız olacak ancak ürün bulamayacağız benden demesi…
Ve sizlere Kocaeli’nde tarım ve hayvancılık var mı rakamlarla anlatayım.
2021 rakamları;
1-Bitkisel Üretim
İlimizin toplam tarım yapılan alan 75.513 Ha olup, il yüzölçümünün % 21,4’ünü oluşturmaktadır. Toplam işlenen tarım alanı içerisinde tarla alanı 58.671,6 Ha üretim 449.316 ton, meyvelik alan 13.113,8 Ha üretim 56.232 ton, Sebze üretimi yapılan alan 3.342,4 Ha üretim 93.540 ton, Örtüaltı 318 Ha üretim 17.909 tondur. Toplam üretim yapılan alan 75.513 Ha olup elde edilen ürün toplamı ise 616.997 tondur.
Bitkisel Kaynaklı İthalat, İhracat; İlimizde 14 limandan bitkisel kaynaklı ithalat ihracat yapılmakta olup Yaş meyve sebze: (muz, ananas, elma, sarımsak, vb.) Bitkisel ürün: (arpa, buğday, mısır, tütün, soya fasulyesi, torf) Orman Ürünleri: odun, yonga) tomruk, kereste, palet 2.014 adet ithalat işlemi yapılmış olup Toplam 5.871.319.34 TL ithalat gerçekleşmiştir.
2021 yılında yapılan ihracat yaş meyve sebze (limon, muz, portakal, çeşitli sebze), (fındık, maya, bitkisel yağ, baklagiller, un), ahşap kaplama, tomruk, kereste, ahşap ambalaj malzemesi) olmak üzere 2.829 adet ihracat işlemi yapılmış olup Toplam 2.729.171.349 TL ihracat gerçekleştirilmiştir.
2-Hayvansal Üretim
İlimizin büyükbaş hayvan varlığı 143.839 adet olup, en fazla yetiştiricilik Kandıra ve İzmit İlçemizdedir. İlimizin küçükbaş hayvan varlığı 140.217 adet olup, en fazla yetiştiricilik Gebze İlçemizdedir.
İl de ticari kanatlı hayvancılık sektörünün gelişmiş olduğu özellikle etçi tavuk işletmelerinin yoğun üretim yapılmaktadır. Kanatlı mevcudu, Damızlık Kanatlı İşletmesi 9 adet aktif işletmeye ait 50 kümeste 496.215 adet, yumurtacı tavuk açık ticari yumurtacı 38 adet işletmeye ait 39 kümeste 112.835 adet, kapalı ticari yumurtacı 16 işletmede ait 24 kümeste 298.703 adet, kapalı etlik (broiler) 41.415.470 adet, etlik hindi yetiştiriciliği ise 16 işletmeye ait 16 kümeste 18.576 adettir.
İlimizde mevcut hayvan varlığıyla, 15.000 ton kırmız et, 108.784 ton süt, 66.669 koloni ile arıcılık yapılmakta olup 800 ton/yıl bal üretilmektedir, yumurta damızlık 47.384.064 adet, sofralık 122.894.000 adet yumurta, broiler 41.415.470 adet üretim yapılmaktadır.
Atçılık, İlimizde bulunan 50 harada toplam mevsimsel olarak değişmekle beraber 2.073 adet damızlık ve tay bulunmaktadır. Kartepe Hipodromunun kapasitesi 478’dir. Damızlık kısrak sayısı 758 adet, Damızlık aygır sayısı 49 adet, İngiliz atı 724, Arap atı 64 adettir.