GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA KARARI GELDİ
İçişleri Bakanlığı, Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı'nın görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Bakanlık açıklamasında, Kabadayı hakkında "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "rüşvet alma" suçlamalarıyla yürütülen soruşturma kapsamında 14 Temmuz 2025 tarihinde tutuklandığı hatırlatıldı. Bu gelişmeler üzerine Anayasa'nın 127’nci maddesi ve Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesi gereğince Kabadayı’nın geçici olarak görevden alındığı bildirildi.
SAVCILIK SORUŞTURMASI VE OPERASYON DETAYLARI
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, 10 Temmuz’da Şile Belediyesi’ne yönelik operasyon düzenledi. Soruşturma kapsamında; “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “rüşvet”, “irtikap” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlamalarıyla 6 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın yanı sıra eski Özel Kalem Müdürü Oğuz Kaçmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Tolga Özçakmak, Hukuk İşlerinden Sorumlu Avukat Ali Şafak ve Ruhsat Şefi Evren Buçhan da yer aldı.
SUÇÜSTÜ YAKALANDI
Soruşturmada dikkat çeken isimlerden biri olan Avukat Ali Şafak, iddialara göre, yapı ruhsatlarının verilmesi karşılığında 20 bin Euro rüşvet alırken suçüstü yakalandı. Şafak, savcılık ifadesinde Şile Belediyesi ile Mart 2025’te danışmanlık sözleşmesi imzaladığını ve çeşitli müdürlüklerden gelen hukuki soruları yanıtladığını söyledi.
KABADAYI: “BEN DEĞİL YARDIMCIM SORUMLU”
Belediye Başkanı Özgür Kabadayı ise şüpheli sıfatıyla verdiği ifadede tüm yetkilerini yardımcılarına devrettiğini belirtti. Yapılan işlemlerden haberi olmadığını söyleyen Kabadayı, “İfadelerde geçen ‘başkan’ sıfatı bana değil, Başkan Yardımcısı Tuncay Tolga Özçakmak’a aittir” diyerek sorumluluğun kendisinde olmadığını savundu.
5 KİŞİ TUTUKLANDI, 1 KİŞİ SERBEST KALDI
İfadelerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Kabadayı dahil 5 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer şüpheli Aslı Kotan ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
DELİLLERİ YOK ETME ENDİŞESİ
Savcılığın mahkemeye gönderdiği sevk yazısında, şüphelilerin ifadelerinde çelişkili beyanlar verdiği ve rüşvet suçuna dair delillerin yok edilmesi ihtimalinin bulunduğu vurgulandı. Tutuklama kararında da bu gerekçenin etkili olduğu öğrenildi.