Ortaköy’de görülen gıda zehirlenmesi vakasının yankıları sürerken Psikogenetik ve Longevity alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Kaan Yılancıoğlu, sokakta satılan yiyecekler konusunda önemli bir uyarıda bulundu. Yılancıoğlu, sıcak havalarda denetimsiz hazırlanan ve bekletilen yiyeceklerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyerek en riskli 10 sokak yiyeceğini tek tek açıkladı.
AÇIKTA SATILAN MİDYELER
Kum, bakteri ve ağır metal birikimi nedeniyle midyelerin sokakta tüketilmesi zehirlenme riskini en üst seviyeye taşıyor.
SAKATATLARDA BAKTERİ TEHLİKESİ
Kokoreç ve ciğer gibi sakatatlar yeterli sıcaklıkta pişirilmediğinde salmonella ve kampilobakter gibi tehlikeli bakterilere davetiye çıkarabiliyor.
AÇIKTA KESİLMİŞ MEYVELER BAKTERİ DEPOSU OLABİLİR
Tezgâh ve bıçak hijyeni sağlanmadığında açıkta kesilmiş meyveler yüksek bakteri yükü taşıyabiliyor.
SOSLAR SICAKTA HIZLA BOZULUYOR
Sıcak ortamda bekletilen mayonez, ketçap ve yoğurt bazlı soslar toksin üreten bakterilerin hızlıca çoğalmasına yol açıyor.
BALIK ÜRÜNLERİNDE HİSTAMİN RİSKİ
Balık-ekmek gibi ürünler özellikle sıcak havalarda histamin zehirlenmesi tehlikesini artırıyor.
KIZARTMALARDA TRANS YAĞ VE OKSİTLENMİŞ YAĞ SORUNU
Patates ve börek gibi kızartmalarda kaç kez kullanıldığı bilinmeyen yağlar trans yağ ve oksitlenmiş yağ riskine sebep oluyor.
DÖNERDE ALT KATMAN TEHLİKESİ
Dumanı üzerinde olmayan dönerde alt katmanlardaki etlerin pişmemesi durumunda E.coli gibi bakterilerle bulaşma riski ortaya çıkıyor.
YIKANMAMIŞ YEŞİLLİKLER PARAZİT BULAŞTIRABİLİR
Güvenilir olmayan su ile yıkanmış yeşillik içeren tost, sandviç ve salatalar parazit bulaşma riskini artırıyor.
SÜTLÜ TATLILAR SICAK HAVADA HIZLA BOZULUYOR
Açıkta satılan sütlü tatlılar yüksek sıcaklık nedeniyle kısa sürede bozuluyor ve zehirlenme vakalarına zemin hazırlıyor.
ŞERBETLİ TATLILARDA MAYA VE BAKTERİ ÜREMESİ
Şerbetli tatlılar saatlerce dışarıda beklediğinde maya ve bakteri oluşumu için ideal hale geliyor.




