2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından tartışmalara neden olan AYT Matematik testindeki 23. soruyla ilgili hukuki süreç başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından doğru cevabı güncellenen soru, yargıya taşındı.

ÖSYM CEVAP ANAHTARINI GÜNCELLEMİŞTİ

ÖSYM, sınav sonrasında yaptığı değerlendirmeler sonucunda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testindeki 20. soruyu iptal etmiş, AYT Matematik testinin 23. sorusunun doğru cevabını ise “C” seçeneğinden “A” seçeneğine değiştirmişti.

Kurumun bu kararı sonrası Sakarya’da yaşayan üniversite adayı Doruk Kerem Atam, soru için dava açtı. Atam, tartışmalı sorunun yalnızca cevap anahtarının değiştirilmesiyle değil, tamamen iptal edilerek değerlendirme dışı bırakılması gerektiğini ileri sürdü.

MAHKEME BİLİRKİŞİ RAPORUNU BEKLEYECEK

Dava sürecinde idare mahkemesinin, öncelikle ÖSYM’den savunma talep etmesi bekleniyor. Ardından oluşturulacak akademik bilirkişi heyeti, soru ve cevap değişikliğiyle ilgili teknik inceleme yaparak rapor hazırlayacak.

MÜFREDATTA KURTULUŞ SAVAŞI KALKIYOR MU? MEB'DEN YENİ DÜZENLEME
MÜFREDATTA KURTULUŞ SAVAŞI KALKIYOR MU? MEB'DEN YENİ DÜZENLEME
İçeriği Görüntüle

Mahkemenin, bilirkişi değerlendirmesi ve tarafların sunduğu görüşler doğrultusunda nihai kararını vermesi bekleniyor.

BENZER DAVALARDA TEKNİK İNCELEME YAPILIYOR

Daha önce sınav sorularıyla ilgili açılan benzer davalarda mahkemelerin bilirkişi incelemesine başvurduğu ve kararlarını uzman raporları doğrultusunda verdiği biliniyor. Bu süreçte ÖSYM’nin de mahkemeye resmi savunmasını sunması bekleniyor.