NİYAZİ CEBECİ KÖŞE YAZISI
Türkiye fındık üretiminde dünyada ilk sırada olmasına rağmen, bir gram fındık üretmeyen Almanya dünya fındık borsasının merkezi durumunda.
Hamburg şehrinden dünya fındık üretimini dizayn ediyor.
Avrupa'da fındık üreten ülkeler İtalya ve ispanya bile söz sahibi değil.
Hâl böyle iken,
Bizde üretim rekolte düşüklüğü her geçen yıl artmakta olup, elimizin dünya arenasında zayıflamakta olduğunu görüyoruz.
Bunun sebeplerini, ciddi anlamda masaya yatırmak gerekir.
Malum fındık ürünü Hasatı, Ağustos ayında başlayacak.
Türkiye'de fındık üretiminin yapıldığı Karadeniz bölgesinde Giresun, Ordu, Trabzon, Bolu, Düzce, Adapazarı ve kısmi olarak Kocaeli ilidir.
Karadeniz bölgesinde üretilen fındığın, her yıl rekoltesinin düşmesine sebep olan en büyük etken, başka illere göç vermesidir.
Köyler boşalınca, tarım alanları yeterince işlenmemektedir.
Ürün hasat zamanına 15 gün kala bahçe temizliği yapılıyor.
Biçilen otlar yine bahçede bırakılıyor.
Bu da toprağın hava almasını önlüyor.
Sonuç olarak, bu durum bakteri üretimini kolaylaştırıyor, zararlı maddelere bilinçsiz olarak davetiye çıkarılıyor.
Bu zararlı maddeleri içinde barındırmaya mahkûm edilen toprak maalesef adeta betonlaşıyor, işlenemiyor.
Önceleri köylerde hayvancılık varken biçilen otlar değerlendirilir hayvanlara yedirilirdi.
Hayvanın gübresini bahçeye sererek daha verimli ürünler alınırdı.
Bahçe bakımı, çok daha önemle güzel yapılırdı.
Maliyet giderleri, gübre fiyatları derken, üretici bahçeye isteksiz girmeye başladı.
Dünyada fındıkta daha çok söz sahibi olmamız için, gerçek değerinin altında ürünümüzü vermememiz gerekir. emeğinin karşılığını üretici mutlaka almalıdır.
Kooperatifleşerek kurumsal bir yapı oluşmalıdır.
Çok daha emek verilerek, bilinçli tarım yapılmalıdır.