Şanlıurfa’da bir okulda yaşanan silahlı saldırının ardından Türkiye genelinde yükselen tepkiler, Kocaeli’de düzenlenen eylemle somut bir karşılık buldu. Eğitim sendikalarının öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşte konuşan Hürriyetçi Eğitim Sen Şube Başkanı Adem Ellialtıoğlu, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ellialtıoğlu’nun sözleri, yalnızca yaşanan olaya değil, uzun süredir biriken sorunlara da işaret etti. Eğitim camiasının artık sessiz kalmayacağını vurgulayan Ellialtıoğlu, öğretmenlerin ve öğrencilerin can güvenliğinin sağlanması gerektiğini net bir dille ifade etti.

“Maarifin Kalbinde Öldürülüyoruz” Sözleri Dikkat Çekti
Konuşmasının en çarpıcı bölümlerinden birinde “Maarifin kalbinde öldürülüyoruz” ifadesini kullanan Adem Ellialtıoğlu, eğitim kurumlarında yaşanan şiddetin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Okulların artık güvenli alanlar olmaktan uzaklaştığını belirten Ellialtıoğlu, yaşananların münferit değil, sistematik bir sorunun parçası olduğunu dile getirdi.
Ellialtıoğlu, öğretmenlerin sadece eğitim vermekle kalmadığını, aynı zamanda öğrenciler için bir rehber ve koruyucu rol üstlendiğini hatırlattı. Ancak buna rağmen öğretmenlerin hedef haline geldiğini ifade ederek, bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Konuşmasında sık sık vicdan ve sorumluluk vurgusu yapan Ellialtıoğlu, yetkililerin daha somut ve caydırıcı adımlar atması gerektiğini dile getirdi.
Konuşmasının devamında eğitimde şiddetin giderek normalleştirildiğine dikkat çeken Adem Ellialtıoğlu, medyada ve kamuoyunda yaşanan olayların yeterince karşılık bulmadığını ifade etti. Ellialtıoğlu, öğretmenlere yönelik saldırıların sıradan bir haber haline gelmesini eleştirerek, bunun toplumsal duyarsızlığı artırdığını söyledi.
Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırıldığını da vurgulayan Ellialtıoğlu, son yıllarda kullanılan söylemlerin şiddeti besleyen bir zemin oluşturduğunu belirtti. “Öğretmen yatıyor” gibi ifadelerin toplumda yanlış algılar yarattığını dile getiren Ellialtıoğlu, bu dilin değişmesi gerektiğini ifade etti.
Ayrıca veli-öğretmen ilişkilerinde yaşanan gerilimlerin de şiddeti tetiklediğini belirten Ellialtıoğlu, eğitim sisteminde dengelerin yeniden kurulması gerektiğini söyledi.

“Kalıcı Önlemler Alınmalı” Çağrısı
Eylem alanında yaptığı konuşmanın sonunda somut çözüm önerilerine de değinen Adem Ellialtıoğlu, okullarda güvenliğin artırılması gerektiğini vurguladı. Ellialtıoğlu, yalnızca olay sonrası yapılan idari işlemlerin yeterli olmadığını belirterek, önleyici politikaların hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
Okullarda güvenlik personeli sayısının artırılması, riskli bölgelerde ek tedbirler alınması ve öğretmenlere yönelik şiddetin daha ağır yaptırımlarla karşılanması gerektiğini ifade etti. Eğitim çalışanlarının kendilerini güvende hissetmediği bir ortamda sağlıklı bir eğitim sürecinin mümkün olmayacağını dile getirdi.
Ellialtıoğlu, konuşmasını eğitim camiasının birlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak tamamladı. Öğretmenlerin yalnız olmadığını belirten Ellialtıoğlu, bu tür eylemlerin devam edebileceğinin sinyalini verdi.
Kocaeli’de düzenlenen eylemde konuşan Adem Ellialtıoğlu, yalnızca bir sendika adına değil, tüm eğitim camiası adına konuştuğunu ifade etti. Farklı sendikalardan öğretmenlerin aynı amaç doğrultusunda bir araya gelmesi, verilen mesajın gücünü artırdı.
Ellialtıoğlu’nun konuşması, alanda toplanan kalabalık tarafından sık sık alkışlarla kesildi. Katılımcılar, öğretmenlere yönelik şiddetin sona ermesi için mücadele edeceklerini vurgularken, toplumun tüm kesimlerine de duyarlılık çağrısında bulundu.
Eylem, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde sona erdi. Ancak verilen mesajın, önümüzdeki süreçte de gündemde kalacağı belirtiliyor.




