Dr. Öğr. Üyesi Nermin Demirkol'un Köşe Yazısı
Bugün sizlere bilim ve teknoloji alanında oldukça büyük bir öneme sahip olan kompozit malzemelerden biraz bahsedip, sizler ile Karabük Üniversitesi’nde 22-24 Mart 2018 tarihleri arasında düzenlenen “1. Uluslararası Hafif Alaşımlar ve Kompozit Malzemeler Sempozyumu”na gideceğiz.
Kompozit Malzemeler genel bir ifade ile birbirlerinin zayıf yönünü düzelterek üstün özellikler elde etmek amacıyla bir araya getirilmiş değişik tür malzemelerden veya fazlardan oluşan malzeme sistemine denir. Savunma sanayi, uzay teknolojisi ve havacılık sektörü, inşaat sektörü, otomotiv sektörü, ulaşım sektörü, sağlık sektörü, robot teknolojisi, kimya sanayi, elektrik-elektronik teknolojisi, müzik aletleri endüstrisi, gıda ve tarım sektörü, spor malzemeleri imalatı gibi pek çok alanda kullanılan kompozit malzemeler günümüzde oldukça popülerdir.
Seramik kompozitler, Metal kompozitler, Polimer kompozitler önümüzdeki yıllarda da eminim çok konuşulacak ve tartışılacak…
Çünkü kompozit malzemeler yüksek mukavemet, hafiflik, tasarım esnekliği, korozyon dayanımı, ısıya dayanıklılık, elektrik iletkenliği gibi avantajları içerecek şekilde üretilebilir.
Birçok ülkede Ar-Ge çalışmaları bu malzemeler üzerinde devam etmektedir.
Ülkemizde ve dünyada bu malzemelerin pek çok başarılı ve ilginç örneği bulunmaktadır. Çin’de mısırdan grafen üretilmesi, çelik yerine cam elyaf takviyeli termoplastiklerden (CFRTP) yapılmış bir otoyol korkuluğu geleneksel bir epoksi reçine bıçağına kıyasla birçok avantaj sunan bir poliüretan rüzgar türbini bıçağı geliştirilmesi ilgi çekici örneklerdendir.
Geçtiğimiz günlerde Başkanlığını Karabük Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Bilge Demir’in yaptığı “1. Uluslararası Hafif Alaşımlar ve Kompozit Malzemeler Sempozyumu”’nda, düzenleme kurulu üyesi olarak ta yer aldım. Aynı zamanda KOÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencim ile birlikte “Mechanical Properties of Ternary Sheep Hydroxyapatite (SHA)-Wollastonite-Commercial Inert Glass (CIG) Biocomposite” isimli poster bildiriyi sunduk. Japonya Kindai Üniversitesi’nden Dr.Masaaki Nakai, Belçika’dan Dr.Martin Tauber, İTÜ’den Prof.Dr.Hüseyin Çimenoğlu, ODTÜ’den Prof.Dr.Ali Kalkanlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof.Dr.Ali Arslan Kaya, İstanbul Üniversitesi’nden Doç.Dr.Derya Dışpınar, Atatürk Üniversitesi’nden Prof.Dr.İhsan Efeoğlu’nun davetli konuşmacı olarak yer aldığı konferans yoğun ilgi ile takip edildi.
Biyomedikal kompozitlerden, Mg Kullanımına kadar hafif alaşımlar ve kompozit malzemeler konularında aklınıza gelebilecek her şey bu sempozyumda idi.
Sempozyumda Kocaeli Üniversitesi’ne de Karabük Üniversitesi’nden en iyi poster sunum ödülünün geldiğini belirtmeden geçemeyeceğim. Ödülü KOÜ Kimya mühendisliği öğretim üyesi Doç.Dr.Ayşe Aytaç ve öğrencileri aldı. Hocamızı ve öğrencilerini tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.
Önümüzdeki hafta başka bir yerde ve başka bir konuda görüşmek dileğiyle…
Sevgi ve sağlık ile kalın…