Adil Özdemir'in Köşe Yazısı...

Sevgili Bugün Kocaeli okuyucuları ve takipçileri, 31 Mart 2024 yerel seçimleri ile ilgili değerlendirmelerime devam ediyorum. Seçim yarışının çok çekişmeli geçeceğini tahmin ettiğim Karamürsel ve Başiskele için değerlendirmeme Karamürsel ile başlıyorum.

Karamürsel’de seçim yarışı başa baş geçeceğe benziyor. Adalet ve Kalkınma Partisi bir önceki başkanı İsmail Yıldırım'ı tekrar aday göstermedi. Onun yerine Mesut Çetinkaya’yı aday gösterdi. Cumhuriyet Halk Partisi ise bir önceki yerel seçimde aday gösterdiği Ahmet Çalık’ı tekrar aday gösterdi.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde İsmail Yıldırım yüzde 48.78 oy oranı ile 16 bin 501 oy almıştı. Rakibi Cumhuriyet Halk Partisi adayı Ahmet Çalık ise yüzde 44.51 oy oranı ile 15 bin 704 oy almıştı. İsmail Yıldırım seçimi 797 oyla kazanmıştı. Karamürsel’de başa baş geçecek seçimin kaderini ilçede yaşayan 20 bine yakın emekli vatandaşımızın belirleyeceğini düşünüyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başkan adayı Mesut Çetinkaya’nın dezavantajı ilçede yaşayan emekli vatandaşlarımızın tepki oyları olduğunu düşünüyorum. 3 bin emekli Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oy vermese, sonuç Cumhuriyet Halk Partisi'nin başkan adayı Ahmet Çalık lehine değişebilir. Her iki başkan adayı da canla başla çalışıyor. Bakalım seçim yarışını kim kazanacak.

Gelelim seçimin çok çekişmeli geçeceğini beklediğim Başiskele ilçemize

Başiskele son 5 yılda hızlı bir değişime uğramış ilçemizdir. 125 bine yakın nüfusu ile özellikle İstanbul ve çevre illerimizden gelen göç, kırsal özelliğini kaybetmesine neden olmuştur. Buna bağlı olarak da seçmen profili değişmiştir. Yani Başiskele 5 yıl önceki Başiskele değildir. 31 Mart 2019 yılında Başiskele yerel seçime katılım oranı yüzde 88.44 ile kullanılan oy 60 bin 849 olmuş, bunların 59 bin 10'u geçerli sayılmış. Geçerli oyların 30 bin 906’sını Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başkan adayı Mehmet Yasin Özlü kazanmış, 21 bin 165’ni ise Saadet Partisi'nin başkan adayı Zafer Mutlu kazanmıştı.

Bu seçimde öncelikli olarak Mehmet Yasin Özlü kimlerle yarışacak bir bakalım.

Yasin Özlü; Zafer Mutlu, Uğur Yüksel, Anıl Acurman ve önceki belediye başkanı olan ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nden istifa eden, bağımsız aday Hüseyin Ayaz ile yarışacak. Bir önceki seçimde yüksek oy alan Saadet Partisi'nin başkan adayı Zafer Mutlu geçtiğimiz seçimde kazandığı oyu bu seçimlerde kazanamayabilir. Nedeni ise Saadet Partisi'nin 2023 Mayıs genel seçimlerinde Millet İttifakında yer alarak seçime girmesi ve milli görüşün temsilciliği özelliğini kaybetmesidir. Ancak Zafer Mutlu şahsi olarak bir önceki seçimde kazandığı oyların bir kısmını tekrar kazanabilir. Partisinden kaynaklı kaybedilen oyları ise Yeniden Refah Partisi'nin başkan adayı Uğur Yüksel ve bağımsız belediye başkan adayı Hüseyin Ayaz kazanabilir. Bir simülasyon yaparsak, matematiksel olarak baktığımızda bu seçimde, seçmen sayısı 85 bin 213 iken bu seçmenlerden 5 bini oy kullanmaya gitmeyebilir. Başiskele'de 80 bin civarında oy kullanıldığında, seçimi kazanacak adayın 40 bin ve üstü oy kazanması gerekiyor. Başiskele'de, Adalet ve Kalkınma Partisi, Yeniden Refah Partisi, Saadet Partisi ve Bağımsız Aday Hüseyin Ayaz arasındaki seçim yarışında oyların nasıl dağılacağını hep birlikte göreceğiz. Yasin Özlü'yü seçimde zorlayacak en önemli etkenler 7-8 bin civarı emekli vatandaşımızın tepki oyları ve İYİ Parti'nin bu seçime girmemesidir (İYİ Parti adayı 2019 yerel seçiminde 4 bin 649 oy kazanmıştı). Böyle bir durumda emekli vatandaşlarımızın tepki oyları ile İYİ Parti'nin oyları, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başkan adayı Mehmet Yasin Özlü’nün aleyhine sonuçlanabilir ve seçimi rakiplerine kazandırabilir. Son cümle olarak sizce Başiskele'de kıran kırana geçecek seçimi Mehmet Yasin Özlü kazanabilecek mi?

Saygılarımla, sağlıcakla kalın. Yeni yazımda görüşmek üzere.