ÇETİN ÇILDIR'IN KÖŞE YAZISI

Herkes Erdoğan mı Kılıçdaroğlu mu sorusuna cevap arıyor.

Biz her zamanki gibi milletin seçim sonrası anlayacağı ve yoğun bir şekilde konuşacağı meseleleri yazalım.

DİP DALGA

Parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasındaki derin farkı ilk kez bu kadar net hissedeceğiniz bir seçim yaşayacaksınız !!!

Biraz geriden başlayalım.

2002 seçimlerinde AK Parti ve Erdoğan rüzgarı esti. MHP, ANAP, DYP, DSP, SAADET Partisi baraĵ altında kaldı. AK Parti bir anlamda bu partilerin tabanıyla büyük bir koalisyon olarak ortaya çıktı. O günden sonra yapılan tüm seçimlerde Erdoğan faktörü bu kitleyi bir arada tutmayı başardı. Bu faktör sayesinde vekil olan, belediye başkanı olan sayısız isim siyaset sahnesinde yer buldu. Birçoğunun bugün isimlerini bile hatırlamiyorsunuz.

Parti tabanı bu isimleri liste açıklanınca tanıdı, oyu Erdoğan'a verdi birileri vekil veya başkan oldu. İnsanların tepki vereceği dönemlerde de Erdoğan faktörü engel oldu. İlk gerçek tepki 2019 yerel seçimlerinde yaşandı. İstanbul ve Ankara'da ilçe belediyelerinde AK Parti ve MHP ye oy veren seçmen büyükşehirde CHP'ye oy verdi.

"Mesaj, seni seviyoruz ama büyükşehir adaylarını sevmedik. "

Bu dönemde belediye başkanlarına dönük birkaç yazı yazdım. 2023 seçimleri 2024 adaylarını belirleyecek diye. Genelde yerel konulara yazılarımda yer vermem ama Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'a iki kez 2024'de aday olamayacaksın diye yazdım.

Şimdi 2024 adaylarının belirleneceği 2023 seçimleri dönemine geldik. Oluşacak tabloyu ve gerekçelerini yazalım.

Başkanlık sistemi insanlara iki farklı oy kullanma imkanı veriyor.

AK Parti içinde yer alan insanların önüne Cumhur ittifakı olarak geniş bir yelpaze kondu. Yelpazedeki bu partiler AK Parti tabanının 2002 öncesi oy verdiği partiler.

Vatandaş Erdoğan'a oy verip Cumhur ittifakı içindeki başka bir partiye oy kullanabilir. AK Parti teşkilatlarına, adaylara, belediye başkanlarına kızan AK Parti seçmeni hem ittifak içinde kalıp hem de fatura kesebilir.

GÖZLEDİĞİM O Kİ KESECEK ZATEN.

Kocaeli özelinde geçen dönem 13 vekilin 7 sini alan AK Parti bu dönem sayı 14'e çıkmışken 5'e veya 6'ya düşerse ki böyle olacak, fatura kime çıkacak!!!

Türkiye genelinde de benzer bir tablo bekliyorum. 2018'de Erdoğan ile AK Parti arasındaki oy farkı Erdoğan lehine 10 puan civarındayken bu kez 15- 20 puan arasında olacak.

Yazının özeti;

Erdoğan daha önce defalarca yazdığım gibi net farkla( yüzde 55 ) gibi bir oyla seçimi kazanırken AK Parti oy kaybedecek !!!

Seçim sonrası fazlaca gündem olacak, tartışma programlarında tartışılacak konu bu !!!
Seçim sonrası yerel seçimlere de 10 ay gibi bir süre kalacak. Yani sadece birkaç ay sonra gündem yerel seçimler olacak.

2024'de Ankara ve İstanbul cumhur ittifakı tarafından kazanılacak!!!

Bu yazı 2023 seçimleri ile ilgili son yazı. Biz 2023- 28 arasında olacakları tahmin etmeye başlayacağız !!! Enteresan bir 5 yıl bizi bekliyor. Seçim sonrası çok farklı bir Erdoğan göreceksiniz !!! Ne yönde olacağını ise seçim sonrası yazarız.

Son bölümde ilk kez veya aralıklı olarak okuyanlar için bir kez daha yazalım.

Yazdığımız hiçbir şey bize ulaşan veya ulaştırılan bilgiye dayalı değildir!!!

Tabloya, resme bakarak tahmin yapıyoruz.

Tutuyor mu ?

Söz uçuyor yazılarımız kayıtlarda duruyor !!!

Merak edenler arşivi okuyabilir !!!