SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI’NIN TEMASI: KAYITLI ÇALIŞ, GÜVENLİ YAŞA
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Raci Kaya, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, kayıt dışı istihdamla mücadelenin kurumun öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Bu yılın haftalık temasını “Kayıtlı çalış, güvenli yaşa” olarak belirlediklerini aktaran Kaya, sosyal güvenliğin toplumun her kesimine anlatılması ve bilinç düzeyinin artırılması amacıyla etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
KURUMSAL İŞBİRLİĞİYLE ÇAPRAZ KONTROL
SGK’nın 5 stratejik başlık altında kayıt dışılıkla mücadele ettiğini belirten Kaya, bu başlıkların ilki olarak kamu kurumlarından gelen verilerle çapraz kontroller yaptıklarını aktardı. “Bankalar dahil olmak üzere tüm kamu kurumlarından gelen mesleki bilgiler SGK veri tabanında analiz ediliyor. Bu sayede herhangi bir denetim yapılmadan sigortasız çalışanlar tespit edilebiliyor” dedi.
3 BİN DENETMEN SAHADA, RİSK ANALİZİYLE DENETİM
SGK bünyesinde yaklaşık 3 bin müfettiş ve denetmen bulunduğunu açıklayan Kaya, “Artık rastgele değil, risk analizine dayalı denetimler yapıyoruz. Hangi sektör ve bölgelerde risk yüksekse oraya odaklanıyoruz. Böylece daha etkin sonuç alıyoruz” ifadelerini kullandı.
2023’TE 124 BİN İŞYERİNE DENETİM, 2 MİLYAR TL CEZA
SGK’nın denetim gücünü her geçen yıl artırdığını belirten Kaya, sadece 2023 yılında 124 bin 982 iş yeri denetlendiğini, bu denetimler sonucunda ise toplam 2 milyar 36 milyon TL idari para cezası uygulandığını söyledi. 2024’ün ilk 4 ayında ise 29 bin 463 iş yeri denetime tabi tutuldu.

KAYIT DIŞINA GEÇİT YOK: TEŞVİKLER KESİLİYOR
Kaya, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlerin prim teşviklerinden mahrum kaldığını hatırlatarak, “İlk tespitte bir ay, tekrarı hâlinde bir yıl süreyle teşviklerden faydalanamıyorlar” uyarısında bulundu.
15 FARKLI PRİM TEŞVİKİYLE İŞVERENE DESTEK
SGK’nın kayıtlı istihdamı artırmak için 15 farklı prim teşviki sunduğunu ifade eden Kaya, genç ve kadın istihdam teşviki, engelli istihdam teşviki gibi uygulamaların işverene mali yükü hafiflettiğini ve kayıtlı çalışmayı cazip hale getirdiğini belirtti.
HİZMETLERİN YÜZDE 90’I E-DEVLET ÜZERİNDEN
Kaya, dijitalleşmenin sosyal güvenlik sistemine entegrasyonu konusunda da bilgi vererek, SGK’nın 180’e yakın işlemi e-Devlet üzerinden sunduğunu, 2023’te 2 milyarı aşan işlem sayısıyla tüm kamu kurumları arasında en çok kullanılan sistem olduğunu söyledi.
YAPAY ZEKA VE VERİ MERKEZİ YATIRIMLARI
Gelişen teknolojiyi yakından takip ettiklerini belirten SGK Başkanı, Avrupa’nın en büyük veri merkezlerinden birine sahip olduklarını ifade ederek, yapay zeka teknolojilerinden de yararlanmaya başladıklarını duyurdu.
TEŞEKKÜR MESAJI: BAKAN IŞIKHAN’A DESTEK VURGUSU
Kaya, konuşmasının sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a desteklerinden dolayı teşekkür etti ve SGK’nın her alanda dijitalleşen, etkinleşen, kapsayıcı bir kurum olarak hizmet vermeye devam edeceğini belirtti.