Nuray Savcı Güçlü'nün Köşe Yazısı
Canlı doğar, yaşar, ölür. Bu organizmalar için geçerlidir. Bugün Alikahya Kadın Doğum Hastanesinin kantinine masayı kullanabilmek için geldim.
İçimden yazmak geçti.Çokta güzel bir bina, bu ihtiyaçtı İzmit için..
Kocaeli ve civar iller için...
Yukarıda doğum ünitesi,aşağıda palyatif bakımı,,
Bu sağlık terminolojimize katılan yeni bir kelime ve bakım ünitesi. Geçici bakım ünitesi, tedavi değil bakım bölümü...
İnsan burada ne kadar aciz olduğunu, ne kadar zavallı olduğunu iyice hissediyor. Her türlü imkanı sevdiğin için,gözüne bakmaya kıyamadığın, canını teslim ettiğin canlardan bekliyorsun. Orada çalışan ciddi bir performans vermek zorunda. Hitap ettiği, müdahale ettiği can...
Ondan performans bekliyorsun. Çok sık görüyorsun aynı çalışanı. Bu da bana onun çalışma saatlerinin çokluğunu hatırlattı. Bazı insanlar; bir yerlerde toplanıyor. Meslek erbabları mesela hemşireler;stok kontrollerinde,evrak takiplerinde, işletmenin gerektirdiği usül ve esas çalışmalarında kullanılmamalı...
Onlar ciddi bir eğitimle insanın canını teslim ettiği en ufak bir dalgınlığın affedilmediği, ötelemenin, ihmalin yaşanmayacağı bir çalışma hayatındalar.
Bununla alakalı olarak eğitim alsın,ama arkasına bir egemen gücü alsın.. sonra da canla değil kağıtla konuşsun.. olacak iş değil !
Ciddi bir insan gücünün yok edildiği görülüyor. Ahbap çavuş ilişkisi ile bir yerlere toplanarak bu iş gücüne yazık ediliyor. Şunu anlamlandırabilirim; kişinin hasta ile temasında fiziki ya da psikolojik bir sorun doğduysa konu anlaşılabilir, tezvir edilebilir.
Genç, dinamik sağlık personelinin hastaneler birliği içinde lojistik desteklerde kullanılmasında kendi adıma ciddi bir sıkıntı gördüm. Geçmişte de bununla alakalı tepkilerim vardı. Camianın içinde olunca hadiseyi daha çabuk ve bariz bir şekilde görüyorsun. Entellektüel boyutuyla da mesleki eğitim alan ve yetişmiş çalışanların konuları dışında mesai yaptırılmaları keyfi bir durum mu ? İhtiyaç mı? Adam kayırmak mı?
Bunu irdelemek lazım.
O zaman “ihtisasın muhtevası” değişmeli.. bu da sil baştan yapılanmayı, reorganizasyonu devreye sokar. Bunu yapacak kadar lükse sahip olmadığımız için mevcut şartların iyileştirilmesi gerekir. İYİ ÇALIŞMAK gerektiğini anlatmak ve vurgulamak lazım. Bu hem tarzı bir idare ile sağlığımızı yönetenlere ikazda bulunmak vatandaşlık borcumdur.