Ahmet AKÇAALAN'ın Köşe Yazısı
Siyasetten daha önemli,
Yoğun gündem erken seçim açıklaması ile daha da hareketlendi.
İş dünyası, STK’lar herkesin dilinde erken seçim var.
Yarın ayrıntılar netlik kazanacak.
Ancak siyaset kadar önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum; Eğitim
En güçlü iktidarların dahi işin içinden çıkamadığı, yap boz tahtasına dönüşen eğitim sistemimizde büyük sıkıntı var.
Bu sorun nedense çözülemediği için görmezden geliniyor.
Nitekim bugünlerde eğitimde ki gelişmeler başta eğitimciler olmak üzere ailelerde büyük kaygı uyandırıyor.
Geleceğimiz olan nesillerimiz yarınlarından kaygılı.
MEB’in yeni Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamında sınavla öğrenci alacak liseleri ve kontenjanları açıklamasıyla birlikte tartışmalar daha da alevlendi.
Resmi eğitim kurumlarını nitelikli ve niteliksiz olarak sınıflandırmaya tepki var.
“Fırsat ve imkân eşitliğini” tehlikeye soktuğu gibi, ileride telafisi imkânsız pek çok sorunun yaşanmasına sebep olacağı Türk Eğitim Sen tarafından iddia ediliyor.
Bu iddiaya katılmamak mümkün değil.
Türk Eğitim Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Yaşar Şanlı’nın bu duruma yaptığı yazılı açıklamasında bazı soru işaretlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.
O açıklamadan bazı kısımlara dikkat çekmek istiyorum;
“Meslek liselerine verilen kontenjanlar kapasitelerinin çok altındadır. Örnek vermek gerekirse, İzmit Yavuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 9. Sınıf öğrenci kapasitesi 150 iken, sınav kontenjanı sadece 30 olarak belirlenmiştir. Bu durumda okula sınavla giren öğrenciler ile sınavsız giren öğrenciler bir arada okuyacaktır. O halde öğrencilerin sınavla bu liselere girmesinin ne anlamı kalacaktır? Bu örnek bile meslek liselerinin listeye sadece göstermelik olarak alındığını ortaya koymaktadır. Bakanlığın amacı gerçekten meslek liselerinin önünü açmak olsa idi, kontenjan oranlarını öğrenci kapasitesine uygun hale getirirdi”
-Merkezi Sınavla öğrenci alacak okulların belirlenme sürecinde mahalli kaynaklardan görüş alınmış mıdır?
-Yerleşim bölgelerinin sosyal durumları, nüfusu, iş kollarının çeşitliliği ve niteliği ve yüzölçümü gibi konularda ARGE birimleri bir araştırma yapmış mıdır?
-Önceki yıllarda sınavla öğrenci alan ve başarı düzeyi yüksek olan birçok Anadolu Lisesinin merkezi sınavla öğrenci alacak okullar arasına girememesinin gerekçeleri nelerdir?
-Listede Başiskele ilçemizde 2 meslek lisesi ve 1 anadolu imam hatip lisesi bulunmaktadır. Ancak 2 meslek lisesine ayrılan kontenjan 60 ama gelin görün ki Anadolu imam hatip lisesine ayrılan kontenjan 90. Bu apaçık bir zorunlu yönlendirme değil de nedir? Aynı ilçede 2017 YGS sınavında Türkiye’de Anadolu Liseleri arasında 35. Olan Kocaeli Anadolu Lisesinin liste dışı olmasını kim neyle izah edecek?
-Karamürsel ilçemizde listede İmam Hatip Lisesi dışında bir lise olmayışının mantığı ne ola ki.
-Kandıra’daki hiçbir lisenin listede olmayışını Kandıra’da okuyan çocuklarımıza biri çıkıp izah edecek mi?
-Yine İzmit’te 2017 YGS sınavında Türkiye’de Anadolu Liseleri arasında 100. olan Cahit Elginkan Anadolu lisesinin olmayışının bir sebebi var mıdır?
-Kocaeli’de 1410 öğrenci kapasiteli liselere giremeyen çocuklar; doğal olarak ailesi dar gelirli ise mahallerindeki liseye gidecektir. Mahalledeki liseler, adrese dayalı öğrenci alacağı için sınıflar heterojen özellik gösterecek ve Fen Lisesi’ni üç soruyla kaybeden çocuk, %60’lık dilime dahi giremeyen çocukla aynı sınıfta öğrenim görmek zorunda kalacaktır. Bu uygulama nitelikli öğrencilerin kaybedilmesine, yok olmasına ve akademik geleceklerinin ipotek altına alınmasına neden olacaktır. Bu çocukların devlete olan inancı ve bağlılığı zarar görecektir.
Kocaeli’nde şuan 26 bin 190 8. Sınıf öğrencisi sınava girecek ve listede Kocaeli’de sınavla öğrenci alan Anadolu ve Fen Liseleri kontenjanının bin 410 olduğunu görmekteyiz ve bu da öğrencilerin yaklaşık yüzde 95’inin diğer okullara yerleşmek zorunda kalacağını göstermektedir.
Tüm partilerin seçime odaklandığı bugünlerde Türkiye’nin en önemli meselelerinin başında gelen eğitim göz ardı edilmemeli.
Geleceğe atılacak emin adımların güçlü bir eğitim sistemiyle gerçekleştirilebileceği unutulmamalıdır.